Interaktivno: Hrvatski tim među deset najskupljih na Mundijalu

Brazilska nogometna reprezentacija najvredniji je tim koji će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Njemački internetski portal za transfere Transfermarkt procjenjuje da 25 nogometaša ove reprezentacije ukupno vrijede 673,5 miliona eura, a prosječna vrijednost igrača iznosi 26,94 miliona.

Njemačka i francuska reprezentacija dijele drugo i treće mjesto sa vrijednošću od 636,5 miliona eura. Izabranici Joachima Lowa i Didiera Deschampsa u prosjeku vrijede 26,52 miliona.

Veliku razliku predstavlja činjenica da većina brazilskih reprezentativaca ne igra u domaćoj ligi (88 posto), dok u stranim timovima igra tek 41,7 posto njemačkih nogometaša, a 58,3 francuskih.

Kada su u pitanju ekipe regije, hrvatski nacionalni tim vrijedi 294,8 miliona eura i nalazi se na osmom mjestu, nakon Belgije i Njemačke. Prosječna vrijednost nogometaša koji će putovati u Rusiju iznosi 12,82 miliona eura.

Prema Transfermarktu, 87 posto hrvatskih reprezentativaca igra izvan domovine, a najskuplji igrač je Ivan Rakitić koji je procijenjen na 45 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera