Interaktivno: Hercegovci najviši na svijetu

Prema studiji Američkog vijeća za nauku i zdravlje (ACSH), najviši ljudi na svijetu su Hercegovci.

Prethodna istraživanja su na najviše mjesto svrstavale Holandiju, ali najnovije, koje je predvodio Pavel Grasgruber sa češkog Masarikovog univerziteta, pokazalo je da su u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine muškarci još viši.

Istraživanje je obuhvatilo 3.192 muškarca starosti od 17 do 20 godina, iz 37 bosanskohercegovačkih gradova. U priloženoj mapi prikazana je prosječna visina u svakoj regiji.

Najviši stanovnici BiH žive u Hercegovini, gdje je je prosječna visina muškaraca 183,6 centimetra, što je za 2 milimetra više od Holanđana. Ipak, u nekim regijama Hercegovine muškarci su visoki 184 centimetra ili više.

U istraživanju se napominje da su najviši stanovnici Čapljine, gdje je prosječna visina muškaraca starosti od 17 do 20 godina 185,9 cm.

Jedan od faktora visine je genetski faktor ipsilon haplotip I-M170.

Istraživanja pokazuju da je rast ovog genetskog profila povezan sa rastom visine stanovništva.

U Holandiji 35 posto muškaraca ima ovaj genetski profil, a u Hercegovini ga ima više od 70 posto muškaraca.

Prema ovim rezultatima, prosječni Hercegovac mogao bi biti visok čak jedan metar i 90 centimetara.

Odgovor na pitanje zašto njihova prosječna visina ipak nije tolika naučnici su pronašli u drugom faktoru – ishrani, navodi se u studiji baziranoj na istraživanju The mountains of giants: an anthropometric survey of male youths in Bosnia and Herzegovina.

U državama sa ishranom bogatom proteinima iz svinjetine, mliječnih proizvoda, jaja i ribe muškarci su viši. Oni koji većinu proteina unose iz žitarica su niži.

Istraživanje je pokazalo da je ishrana Holanđana bogata proteinima, dok ih Hercegovci ne unose toliko i zato ne dostižu puni genetski potencijal za visinu.

Izvor: Al Jazeera