Interaktivno: Google na svjetskom tronu

Google je u ovom trenutku najvrijedniji svjetski brend, a na prvom mjestu zamijenio je Apple, koji se na vrhu liste nalazio od 2011. godine.

Monetarna vrijednost kompanije Google porasla je za 24 posto prošle godine, na 109,5 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je ta kompanija došla na prvo mjesto, pokazuje istraživanje Brand Financea, vodeće svjetske konsultantske kuće za procjenu vrijednosti kompanija.

“Google je uglavnom ostao neprikosnoven u pretraživanju, a najveći prihod ostvaruje od reklama”, navodi se u izvještaju.

David Haigh, izvršni direktor Brand Financea, rekao je da je Apple naišao na teškoće da bi zadržao tehnološku prednost nad rivalima.

“Nove verzije iPhonea donijele su manje prihode i postoje znaci da je ta kompanija dostigla tačku zasićenja svojim brendom”, kazao je on.

Na listi najvrednijih brendova nakon Googlea nalaze se Amazon (106,4 milijarde dolara), AT&T (87 milijardi), Microsoft (76,3 milijarde), Samsung (66,2 milijarde), dok Facebook ove godine vrijedi nešto manje od 62 milijarde dolara.

Na listi se nalazi 500 brendova.

Izvor: Al Jazeera