Oglasi

Interaktivno: Airbnb prijestolnice

Koji gradovi imaju najviše aktivnih smještajnih kapaciteta na Airbnbu i koliko u njima košta noćenje?

Prije deset godina, u augustu 2008. godine, na internetu je osvanula stranica Airbedandbreakfast.com te je tako rođen današnji Airbnb. Njeni tvorci Brian Cheky, Joe Gebbia i Nathan Blecharczyk željeli su pomoći ljudima da na kratkim putovanjima pronađu smještaj po pristupačnim cijenama, a iznajmljivačima da zarade dodatni novac iznajmljujući praznu sobu ili samo krevet.

Za samo deset godina, Airbnb je izrastao u jednu od najvećih privatnih kompanija na svijetu, sa procijenjenom vrijednosti od približno 30 milijardi dolara. Za mnoge putnike širom svijeta Airbnb je postao jedini način za nalaženje smještaja.

Airbnb na udaru kritika

U popularnim gradovima kao što su Pariz, London ili New York, često je teško pronaći hotelski smještaj ili je on preskup, pa je Airbnb postao popularna i jeftinija opcija za doživljavanje gradova. Airbnb trpi velike kritike od hotelske industrije ali i stanovnika popularnih destinacija, jer je sve većim širenjem Airbnb-a, ostalo manje povoljnih nekretnina za stalne stanare.

Koliko je tačno aktivnih smještajnih kapaciteta u najpopularnijim gradovima i kolika je prosječna cijena noćenja u njima, istražite u nastavku.

Izvor: AirDNA, Statista, agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.