Interaktivna mapa: Zemlje sa najviše šume u regiji

Priredio: Fahrudin Smailović

Bosna i Hercegovina je, uprkos nekontroliranoj sječi, i dalje u samom evropskom vrhu zemalja po šumskom bogatstvo, pokazuju podaci Svjetske banke.

Blizu 43 posto ove zemlje prekriveno je šumama.

Nakon BiH, slijede Crna Gora u kojoj je 40,37 posto teritorija prekriveno šumama, Makedonija sa 39,93 i Hrvatska gdje je 34,43 posto zemlje pod šumama, pokazuju podaci Svjetske banke za period 2012-2015.

BiH, Makedonija i Crna Gora su po šumskim bogatstvima blizu dva puta bogatije od Belgije, tri puta od Danske i skoro četiri puta od Velike Britanije.

Ispred razvijenih država

Ove zemlje su po šumskim resursima daleko ispred ekonomski mnogo razvijenijih država, kao što su Kina, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Najmanje šuma u regiji posjeduju Srbija i Albanija, gdje šume prekrivaju 32,1, odnosno 28,24 posto čitavog teritorija. Od zemalja iz šireg regije Balkana najbogatija “zelenim blagom” je Slovenija u kojoj se nalazi 62,4 posto šuma.

Na globalnom nivou, najviše šuma posjeduje Surinam gdje je 94,5 posto zemlje pod šumama, a slijede Mikronezija sa blizu 92, te Sejšeli i Američka Samoa sa blizu sa 88 posto teritorije prekrivene šumom.

S druge strane, države sa najmanje šuma u svijetu, osim San Marina i Grenlanda, su i Oman, Katar, Egipat, Farski Otoci i Libija u kojima šume čine manje od jedan posto cjelokupne teritorije.

Izvor: Al Jazeera