Oglasi

Intepol: U 116 zemalja zaplijenjeno 500 tona lažnih lijekova

Operacija pod nazivom 'Pangea XI' dovela je do 859 hapšenja širom svijeta.
Ovo je druga po redu akcija zapljene lijekova koju je Interpol sproveo ovog mjesecaArhiva

U koordiniranim policijskim akcijama koje su sprovedene u 116 zemalja zaplijenjeno je 500 tona nedozvoljenih farmaceutskih proizvoda dostupnih na internetu, uključujući lažne lijekove protiv raka i protiv bolova i ilegalne špriceve, saopćio je Interpol.

Kako je u saopćenju navedeno, operacija pod nazivom "Pangea XI" dovela je do 859 hapšenja širom svijeta i zapljene farmaceutskih proizvoda u vrijednosti oko 14 miliona američkih dolara koji su potencijalno opasni, prenosi Reuters.

'Dark web'

"Fokusirali smo se na usluge dostave koje su organizirale kriminalne mreže i okviru te operacije ukinuto je 3,671 linkova, uključujući sajtove, stranice na društvenim mrežama i online tržišta", naveo je Interpol.

Ilegalna trgovina lijekovima na internetu, a naročito na "dark webu" u posljednjim godinama značajno raste, uprkos tome što nadležni gase sajtove na kojima se oni prodaju.

Agencija objašnjava da je razlog tome i zato što su kriminalne grupe međusobno sve različitije i zato što privlače nove klijente.

Ovo je druga po redu akcija zapljene lijekova koju je Interpol sproveo ovog mjeseca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.