Intelligence Online: Jemen izvor napetosti između S. Arabije i Emirata

UAE je uspostavio vojno-sigurnosne snage u Jemenu nazvane ''Pojas sigurnosti' (Al Jazeera)

Portal Intelligence Online navodi da se ponovo javljaju napetosti između Abu Dhabija i Rijada u jemenskom gradu Adenu zbog odbijanja Ujedinjenih Arapskih Emirata da podrže jemenskog predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura Hadija iako on uživa podršku Saudijske Arabije.

Hadi (73) želi preuzeti kontrolu nad lukom Aden, koja je trenutno pod kontrolom milicija pod upravom prestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammada bin Zayeda, a koji tvrdi da je Hadi u savezništvu s jemenskom strankom Islah povezanom s Muslimanskim bratstvom.

Važno je napomenuti da je utjecaj Islaha koncentriran na području Taiza i centralnog Jemena, te da Rijad ne dijeli zabrinutost Abu Dhabija i nastavlja podržavati Hadija u odsustvu bolje alternative.

‘Pojas sigurnosti’

UAE je 2016. uspostavio vojno-sigurnosne snage nazvane “Pojas sigurnosti”, koje djeluju na jugu Jemena. U svojim redovima okupljaju različite profile: od oficira, jemenskih vojnika i aktivista Južnog pokreta do nekih pripadnika “selefijskog pokreta” kako bi služili emiratskoj agendi u Jemenu.

Snage Pojasa sigurnosti i tzv. elitne jedinice Hadrami otvorile su u pokrajini Hadramavt tajne zatvore kojima upravljaju u skladu s naredbama Emirata, s ciljem da se pohapse protivnici emiratskog prisustva na jugu Jemena. 

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch objavila je informacije i svjedočenja o tim pritvornim centrima u Adenu i drugim dijelovima Jemena.

Mreže hapšenja i mučenja

U junu je Amnesty International tražio da se provede hitna međunarodna istraga o ulozi Emirata u uspostavljanju mreža za mučenje u južnom Jemenu, dok je američki State Department potvrdio da je imao uvid u izvještaje o tajnim zatvorima u Jemenu.

Associated Press izvijestio je da su u istrazi koju je ta agencija provela dokumentirani slučajevi nestanka stotina osoba u tim tajnim zatvorima nakon što su proizvoljno uhapšeni u okviru potjere za pripadnicima Al-Kaide. U tim zatvorima provođena su brutalna mučenja, do te mjere da su žrtve mučene metodom “roštilj”, odnosno vezivanjem za ražanj poput pečenja i okretanjem na vatri, prema informacijama koje je objavila ta agencija.

U Adenu su u oktobru prošle godine vođene borbe između vladinih snaga i naoružanih grupa lojalnih Emiratima, koje su zaustavljene tek nakon saudijske intervencije.

Abdul Baqi Shamsan, profesor političke sociologije na Univerzitetu u Sana'i, potvrdio je da UAE ima za cilj oslabiti regularnu jemensku vojsku odanu predsjedniku Hadiju kako bi preuzeo kontrolu nad lukama i resursima u južnim i priobalnim područjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije