Intelektualci traže Pahorovu ostavku zbog izjave o Turskoj i Ukrajini

Lično zagovaram poseban status Ukrajine i Turske, istakao Pahor (EPA)

Izjava slovenskog predsjednika da Turska i Ukrajina ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji nerazumna je i ksenofobna je, ocijenilo je 28 slovenskih intelektualaca i u pismu objavljenom u srijedu pozvalo predsjednika države da podnese ostavku.

“Napravio bih jasnu granicu između zapadnog Balkana na jednoj, te Turske i Ukrajine na drugoj strani. Lično zagovaram poseban status Ukrajine i Turske, te punopravno članstvo u EU-u za države zapadnog Balkana”, kazao je Pahor prošle sedmice na jednom od panela Bledskog strateškog foruma, prenosi Fena.

Mevlut Cavusoglu vjerojatno time neće biti zadovoljan, rekao je Pahor turskom šefu diplomatije koji je također bio na skupu, no dodao je da je on to svoje osobno uvjerenje prenio i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Srozavanje ugleda

Zbog te izjave grupa slovenskih intelektualaca, među njima univerzitetski profesori, publicisti, filozofi te nekadašnji vršitelji državnih dužnosti u više vlada, traži Pahorovu ostavku.

“Predsjednik države si je na Bledu priuštio neprimjerenu, nerazumnu i ksenofobnu, a za Sloveniju politički i diplomatski izuzetno štetnu izjavu”, navode potpisnici bliski ljevici i centru.

“Ne samo da je Pahor odbacio svoje ranije službene izjave o podršci europskoj perspektivi Turske nego je i “prekoračio svoje ovlasti” predsjednika Slovenije koja je članica EU-a“, pišu potpisnici s prvopotpisanim sociologom Slavkom Spichalom i filozofom Borisom Vezjakom, prenosi Fena.

Smatraju da je time doprinio srozavanju ugleda svoje države i njenom položaju u EU, što se vidjelo i pri dodjeli resora Sloveniji u novoj Evropskoj komisiji, ocjenjuju oni.

“Predsjednik Pahor ponovno se iskazao kao sasvim nevjerodostojan političar, onaj koji ne može imati povjerenje slovenskih državljanki i državljana, evropskih i međunarodnih partnera”, pišu.

Upozoravaju da se Pahor takvim stavom svrstao među “populističke” političare u svijetu, a zatvaranje vrata EU-a za nove članice može samo ojačati uspon autoritarizma u državama koje su sada otvorene za evropsku perspektivu.

Izvor: Agencije