Instruktivna nastava i u Vrbanjcima

Nastava u Vrbanjcima održavat će se po istom principu kao u Konjević Polju (Anadolija)

Problem nastave za bošnjačku djecu u Vrbanjcima u bh. entitetu Republike Srpska bio je tema današnjeg zajedničkog sastanka u Rijasetu Islamske zajednice u BiH kome su prisustvovali roditelji djece, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, ministar Zeničko-dobojskog kantona za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović i šef Kabineta reisu-l-uleme Razim Čolić, javlja Anadolija.

Dogovoreno je da u prostorijama Islamske zajednice u Vrbanjcima otpočne instruktivna nastava prema istom principu prema kojem se nastava odvija u Konjević Polju.

Islamska zajednica će adaptirati i ustupiti svoj prostor, a ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona za obrazovanje, nauku, kulturu i sport će osigurati nastavnike za instruktivnu nastavu.

Dio troškova nastave snosit će federalna ministarstva za obrazovanje i nauku i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Nastava po programu Kantona Sarajevo

Današnjim dogovorom bit će omogućeno da u vrlo kratkom roku počne nastava za učenike u Vrbanjcima.

Devedeset i četiri đaka bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ni ovu školsku godinu nisu počela u osnovnoj školi u svom mjestu.

Riječ je o djeci koju su prošle godine roditelji ispisali nakon bojkota nastave, jer nisu u svim razredima imali mogućnost izučavati nacionalnu grupu predmeta.

Djeca su školsku godinu počela na nastavi koja se održava u Novoj Kasabi, prema programu Sarajevskog kantona.

Osnovni sud u Srebrenici početkom jula donio je rješenje o uvođenju nacionalne grupe predmeta za sve razrede u Konjević Polju.

Izvor: Agencije