Oglasi

Institut iz Srbije pravi letjelicu za misiju na Jupiter

Institut Biosens iz Novog Sada ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika, a svemirske tehnologije samo su dio inovacija te firme.

E2Jo8LHblsk

Mala budžetska izdvajanja i nedostatak sredstava najčešće su zamjerke naučnika u Srbiji, ali situacija je znatno drugačija u jednom novosadskom naučnom centru.

Institut Biosens ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika.

Evropska svemirska agencija uveliko priprema misiju na Jupiter, ali zbog ekstremnih temperatura i radijacije,  izazov je napraviti letjelicu koja će godinama raditi bez oštećenja.

Dio tog posla povjeren je i naučnicima Biosensa iz Srbije, koji su osmislili novu vrstu metala koji će služiti kao motor za pokretanje dijelova buduće letjelice.

“To radi kao motor bez ikakvih pokretnih dijelova, može da se zgužva. Evo ga, ja sam ga zgužvao, baciću ga u vodu, on se sam popravi ispravi“, kaže istraživač Jovan Matović.

Svemirske tehnologije samo su dio inovacija instituta Biosens. Najveći broj patenata usmjeren je ka primjeni IT tehnologija u poljoprivredi. Jedan uređaj dovoljno je okrenuti u pravcu biljke, a za nekoliko sekundi na ekranu se ispisuju sva njena svojstva.

U kombinaciji sa satelitskim snimcima, poljoprivrednici dobijaju precizan uvid u stanje i potrebe svojih zasada.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.