Inicijativa za privremeni povratak Mursija

Muslimanska braća
Eksperti smatraju da prijedlogom Muslimansko bratstvo prvi put pokazuje da je prevazišlo retoriku o potpunom vraćanju 'legitimiteta' (EPA)

Piše: Abdel Rahman Mohamed

Muslimansko bratstvo u Egiptu nedavno je iznijelo novu inicijativu koja se sastoji od deset stavki, čiji je cilj izvesti zemlju iz, kako su to nazvali, “mračnog tunela” u koji su je uveli “pučisti”.

Među najvažnijim stavkama su provođenje novih predsjedničkih izbora, na koje poziva i svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, zatim spremnost grupe da sprovede istinsko preispitivanje svojih ranijih stavova i poziv na opći nacionalni i društveni dijalog u zdravoj klimi.

Muslimansko bratstvo u svom saopćenju navodi kako je najbolji put za izlazak iz mračnog tunela ponovno vraćanje Mursija na vlast na čelu koalicione vlade koja će biti uspostavljena konsenzusom nacionalnih snaga na ograničen i dovoljan period u kojem će se država pripremiti za održavanje slobodnih i poštenih izbora pod nadzorom nezavisnog sudskog tijela uz saglasnost nacionalnih snaga, bez isključivanja ikoga.

Eksperti i posmatrači smatraju da ovim prijedlogom Muslimansko bratstvo po prvi put pokazuje da je prevazišlo retoriku o potpunom vraćanju “legitimiteta”, jer obično govore kako je potrebno da se Mursi vrati i završi prethodni predsjednički mandat (tri godine) sa punim ovlastima.

U isto vrijeme, smatraju kako je upitna izvodivost i efikasnost ovog prijedloga, s obzirom na to da Muslimansko bratstvo nema jake adute u svojim rukama kojim bi podržali ovu inicijativu.

Mohamed Soudan, jedan od vođa Muslimanskog bratstva, pojašnjava da ova inicijativa zatvara put pred bujicom inicijativa koje su odnedavno pokrenute, a u kojima se traži od Muslimanskog bratstva da odgovori na njih i da se odazove.

Soudan smatra da iznošenjem ovakve inicijative Muslimansko bratstvo ne odstupa od principa iznesenih u prethodnom periodu i načela podrške legitimitetu. Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog razotkriva one koji optužuju Muslimansko bratstvo za odbacivanje političkog rješenja ili da ne želi odgovoriti na bilo kakve prijedloge puteva koji bi pomogli u rješavanju krize.

Prijedlog inicijative dolazi u vrijeme obilježavanja pete godišnjice od razbijanja demonstracija na trgovima Rabaa i Nahda, što je Soudan prokomentirao da Muslimansko bratstvo želi podsjetiti međunarodnu zajednicu na umiješanost u ovaj zločin kroz pružanje podrške Abdel Fatahu al-Sisiju, vođi puča i aktaualnom predsjedniku, i njegovo priznavanje.

Naglasio je da Muslimansko bratstvo neće zaboraviti krv žrtava vojnog udara i da će insistirati da pravda bude zadovoljena bez obzira koliko vremena za to bude trebalo.

Nerealno

Međutim, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kairu Hassan Nafaa smatra kako uslovi koje je Muslimansko bratstvo postavilo “odudaraju od stvarnosti” i ukazuju na nedostatak neophodne političke inteligencije koja korespondira ovoj osjetljivoj etapi.

Nafaa je izjavio da bi bilo korisnije staviti akcenat na spremnost na dijalog sa svim nacionalnim snagama bez izuzetka i obećanje da će se pridržavati ishoda ovih razgovora kao rješenja za trenutnu krizu, u slučaju da dođe do njihovog održavanja, pa čak i u slučaju da to (rješenje) nije kompatibilno s vizijom i aspiracijama Muslimanskog bratstva, sve dok se donosi konsenzusom koji uzima u obzir interes zemlje i njene mogućnosti.

Nafaa minimizira značaj bilo kakve inicijative koja dolazi od bilo koje političke frakcije, budući da aktualni režim neće dozvoliti revidiranje svojih stavova, stoga će bilo kakav potez u ovom kontekstu biti neuspješan, smatra on. Muslimansko bratstvo i druge političke snage nemaju nijednu jaku tačku koja bi im pomagala da aktiviraju te inicijative, prema njegovim procjenama.

Saopćenje Muslimanskog bratstva o inicijativi koja dolazi u vrijeme obilježavanja pete godišnjice razbijanja demonstracija na Rabai i Nahdi, što posmatrači vide kao nepovoljan momenat za iznošenje vizije političkog rješenja, moglo bi upućivati na mogućnost da dođe do odricanja od prava žrtava koje su pale tokom razbijanja demonstracija.

Međutim, tu su i oni koji u svemu tome vide dokaz uravnoteženog diskursa i distanciranja od populističkog govora.

Stanje zbunjenosti

Mamdouh Al Munir, direktor Međunarodne akademije za studije i razvoj, smatra da je inicijativa Muslimanskog bratstva “problematična” zbog nedovoljne jasnosti vezano za stranu kojoj je upućena. Nije jasno da li je ona namijenjena režimu da odstupi od ishoda udara, ili različitim egipatskim političkim snagama vezano za nužnost ponovnog vraćanja Mursija na vlast.

Dodaje da saopćenje Muslimanskog bratstva odražava “stanje zbunjenosti koje doživljava organizacija”, s obzirom na to se obraća kao dostojan protivnik vladajućem režimu i da ima adute koji mu u tome pomažu, dok je stvarnost drugačija, prema njegovim riječima.

Kaže da egipatski režim ne posvećuje pažnju ovakvim inicijativama, jer ne postoji ništa što bi ga primoralo na bilo kakvu interakciju s njom.

Zaključuje da je Muslimansko bratstvo željelo iznijeti ovaj prijedlog kako bi provukli svoju ideju održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora. Međutim, ta ideja je, prema njegovom mišljenju, prevaziđena vremenskim okvirom. Smatra da izjava otkriva koliko organizaciji nedostaje istinska vizija rješenja, jer nije jasno na koji način će aktivirati svoju inicijativu, bez obzira da li se radi o odnosu sa postojećim režimom ili sa ostalim partnerima u revoluciji.

Zamjenik direktora Arapskog centra za političke i strateške studije Mukhtar al-Gobashi, pak, smatra da nema nikakve koristi od ove inicijative na aktualnoj sceni.

Inicijativu Muslimanskog bratstva opisuje kao formu “političke naivnosti” koja ukazuje koliko je organizaciji potreban fleksibilan politički jezik nužan za izlazak iz mračnog tunela iz kojeg želi izbaviti domovinu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera