Oglasi

Inicijativa TIKA-e za obnovu Arhiva BiH

Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju pokrenula je inicijativu za spašavanje dokumenata oštećenih u požaru.
Zahirović je rekao da su fermani i drugi važni arhivski dokumenti iz Osmanskog perioda bili pod posebnom zaštitomEPA

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) pokrenula je inicijativu za spašavanje dokumenata koji su oštećeni u požaru u Arhivu BiH, koji se nalazi u zgradi Predsjedništva u Sarajevu, a koji je zapaljen tokom demonstracije u prošli petak, javlja Anadolija.

Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc je kazao da je neposredno poslije požara u Predsjedništvu BiH stupio u kontakt sadirektorom Arhiva Šabanom Zahirovićem i da je od njega dobio prve informacije o posljedicama požara po arhivsku građu.

Istakavši da je dobio informaciju da zbog sigurnosnih razloga još nije utvrđena razmjera štete, Oruc je kazao da mu je Zahirović rekao kako su fermani i drugi važni arhivski dokumenti iz Osmanskog perioda bili pod posebnom zaštitom i da nisu pretrpjeli oštećenja, ali da su oštećenja moguća na dokumentima iz Austrougarskog perioda.

Utvrđivanje štete

"Zahirović je izrazio zadovoljstvo zbog TIKA-inog zanimanja za ovo pitanje i obećao da će nakon utvrđivanja štete početi saradnju na procesu potrebnih radova", kazao je Oruc.

Izrazivši žaljenje zbog požara u Arhivu BiH, koji predstavlja kolektivno pamćenje bh. društva i države, Oruc je kazao da je Sarajevo grad koji na Balkanu karakterišu duboke historijske i kulturne vrijednosti.

"Svi subjekti trebaju povesti računa da aktuelna situacije ne izazove velike udare na kulturne i historijske vrijednosti. Mi kao TIKA ćemo sa ekspertima i stručnim institucijama Turske dati sve od sebe da pokrenemo proces obnove i zaštite arhivske građe kako bi se štete Arhiva BiH svele na minimum", zaključio je Oruc.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.