Inicijativa mladih: Osuda Tuđmanove politike u Bosni i Hercegovini

Haški sud potvrdio je kazne Prliću i ostalima, a nakon izricanja presude Praljak je počinio samoubistvo (EPA)

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske pozdravila je dosad iznesene zaključke iz presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu “Prlić i ostali”, ali i pozvala predstavnike hrvatske vlasti da pokrenu postupak stavljanja van snage Deklaracije o Domovinskom ratu.

“Želimo izraziti zahvalnost svima koji su uložili u rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i time osigurali da se proces uspostavljanja pravde vodi unatoč tome što Republika Hrvatska i druge zemlje u regiji nisu bile u stanju objektivno i sukladno standardima voditi postupke za utvrđivanje odgovornosti za zločine”, napisali su u priopćenju.

Navode i da je “ovo trenutak u kojem se Republika Hrvatska s posebnom pozornošću treba osvrnuti na nasljeđe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i pokrenuti ozbiljan proces suočavanja s prošlošću”.

“Ignoriranjem i negiranjem nasljeđa ovog suda Republika Hrvatska ne može graditi odgovorno društvo temeljeno na principu vladavine prava”, navode.

Staviti izvan snage Deklaraciju o Domovinskom ratu

U tom smislu i “u cilju ostvarenja odgovornog, slobodnog i pravednog društva”, predložili su predstavnicima vlasti da pokrenu postupak stavljanja van snage Deklaracije o Domovinskom ratu.

“Taj dokument ne temelji se na istini, monopolizira i sprječava slobodan javni govor o ratovima devedesetih godina te zatvara prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije koja se temelji na utvrđenim činjenicama. Kako bismo zaštitili vrijednosti demokratskog i slobodnog društva ne smijemo dopustiti da se očite laži institucionalno štite, onemogućavajući time slobodnu javnu raspravu”, upozorava Inicijativa mladih za ljudska prava.

Podsjećaju i kako se drugim člankom Deklaracije o Domovinskom ratu konstatira sljedeće: “Republika Hrvatska vodila je pravedan i le­gitiman, obrambeni i oslobodite­ljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome, u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.”

Neusklađenost s presudama

“Navedeno je najočigledniji primjer neusklađenosti Deklaracije s presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koje su jasno utvrdile međunarodni karakter oružanog sukoba između Republike Hrvatske i BiH, pritom utvrdivši da je Republika Hrvatska imala kontrolu nad vojnim snagama Hrvata u BiH, a utvrđen je i politički cilj odvajanja dijela teritorija BiH te njegovo pripajanje Republici Hrvatskoj”, podsjeća Inicijativa.

“Iako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju presuđuje na temelju individualne kaznene odgovornosti, mi kao građani Republike Hrvatske, kao i predstavnici vlasti naše države, moramo dati nedvosmislenu osudu politike koju je tadašnje vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom vodilo u Bosni i Hercegovini. Mi, Inicijativa mladih za ljudska prava, obvezujemo se kako ćemo ustrajno raditi na ostvarenju društva mira, tolerancije i pravde, stalno podsjećajući na odgovornost za počinjene zločine i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu”, zaključuje se u priopćenju Inicijative.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio je prvostupanjske kazne Prliću i ostalima. Nakon izricanja presude osuđeni Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo. Presudom je potvrđeno da su hrvatski politički i vojni čelnici sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera