Inicijativa Macrona, Merkel i Johnsona za razgovar s Erdoganom

Važno je da možemo da se sastanemo i koordinarimo, rekao je Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je danas zajedničku inicijativu sa Angelom Merkel i Borisom Johnsonom kako bi uskoro razgovarali sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o turskoj ofanzivi protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavio je AFP, prenosi Beta.

Francuski predsjednik je poslije samita lidera Evropske unije (EU) u Bruxellu rekao da njemačka kancelarka i britanski premijer žele narednih sedmica sastanak sa Erdoganom, vjerovatno u Londonu. 

Sastanak početkom decembra

Macronovo okruženje navelo je da bi sastanak mogao da bude održan na marginama samita NATO-a, predviđenog 3. i 4. decembra kod Londona. 

“Važno je da možemo da se sastanemo i koordinarimo”, rekao je Macron i dodao da bi Turska trebalo da se vrati “razumnim stavovima”, aludirajući na obustavu ofanzive protiv kurdskih snaga u Siriji.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan postigli su u četvrtak u Ankari sporazum o petodnevnom zaustavljanju turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u međuvremenu izjavio da je u telefonskom razgovoru s Erdoganom dobio uvjeravanja da će Turska poštivati primirje u Siriji, koje je počelo u četvrtak nevečer.

“Upravo sam razgovarao s Erdoganom. On zaista želi da primirje ili prekid vatre funkcionira”, naveo je Trump na Twitteru i dodao da to isto žele i sirijski Kurdi.

Izvor: Agencije