Oglasi

Inicijativa 30 zemalja: Vakcina za koronu kao javno dobro

Trenutno je distribucija cjepiva prepuštena tržišnim zakonima i snazi pojedinih tržišta.
Trenutno se radi na više od 100 cjepiva i lijekovaEPA

Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog korona virusa.

"Cjepiva, testovi, dijagnostika, liječenja i ostali važni instrumenti u odgovoru na korona virus moraju biti dostupni svima, kao globalno javno dobro", kazao je Carlos Alvarado, predsjednik Kostarike, prenijela je Hina.

WHO je izrazio zabrinutost da će se bogate zemlje, koje izdvajaju golema sredstva za razvoj cjepiva i lijekova protiv COVID-a 19, "progurati na početak reda" nakon što se pronađe učinkovit odgovor na tu bolest i stoga je pokrenuo inicijativu "Poziv na akciju solidarnosti". 

Trenutno se radi na više od 100 cjepiva i lijekova.

Švicarska, sjedište proizvođača lijekova Roche i Novartis, također se pribojava nacionalističkog pristupa razvoju cjepiva i sve je više onih u svijetu koji ukazuju da se pitanje cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 ne smije prepustiti samo tržišnim zakonima jer to može dovesti do problema s opskrbom i astronomskih cijena. 

Trenutno je distribucija cjepiva prepuštena tržišnim zakonima i snazi pojedinih tržišta.

Reakcija Međunarodnog saveza farmaceuta

No, Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja upozorava na podrivanje sistema zaštite intelektualnog vlasništva koji, kako tvrdi farmaceutska industrija, omogućuje saradnju i biti će potreban nakon što pandemija završi, kako bi se zdravstveni sistemi pripremili na nove izazove.

Framaceutska industrija smatra da "Poziv na akciju solidarnosti" promoviše jednaki model za sve te potpuno zanemaruje specifične okolnosti svake pojedine situacije, svaki proizvod i svaku zemlju.

Zemlje koje su se odazvale inicijativi su Argentina, Bangladeš, Brazil, Belize, Barbados, Čile, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipat, Indonezija, Libanon, Luksemburg, Malezija, Maldivi, Meksiko, Mozambik, Norveška, Oman, Pakistan, Palau, Panama, Peru, Portigal, Sv. Vincent, Grenadini, JAR, Sudan, Nizozemska, Istočni Timor i Urugvaj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.