Oglasi

Infografika: Stotine milijardi profita od ilegalne trgovine

Trgovina drogom, krivotvorenje, trgovina ljudima i drugi oblici ilegalnih aktivnosti donose kriminalcima širom svijeta ogromne profite.
Obalna straža u San Diegu sa zaplijenjenih 25 tona kokainaReuters

Ilegalna trgovina je svjetski fenomen.

Globalizacija je pružila priliku kriminalnim mrežama za širenje obima njihovog poslovanja, uz velike negativne posljedice za ekonomiju, okoliš i društvo.

Tačan broj je teško odrediti, ali je poznato da trgovina drogom, krivotvorenje, trgovina ljudima i drugi oblici ilegalnih aktivnosti donose kriminalcima širom svijeta ogromne profite.

Prema podacima UN-ovog Ureda za borbu protiv droge i kriminala, stvarni broj je zapanjujući.

Procjenjuje se da je zarada od međunarodnog organiziranog kriminala 870 milijardi dolara godišnje, što je 1,5 posto ukupnog svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Globalno tržište narkotika je najveće crno tržište na svijetu i najveći izvor finansija kriminalnim grupama, a godišnje donosi 320 milijardi dolara zarade.

Uz negativne posljedice po ljudsko zdravlje, trgovina drogom urušava državu i društvo, a stopa ubistava u zemljama koje su najveći proizvođači narkotika mnogo je veća nego u ostatku svijeta.

U modernom ropstvu je 20,9 miliona ljudi 

Prema procjenama Međunarodne organizacije rada, skoro 21 milion ljudi je prisiljen živjeti u ropstvu, od čega 19 miliona žrtava iskorištavaju pojedinci i kompanije, koji zarade do 150 milijardi dolara godišnje.

Najveći procenat modernog ropstva u Evropi i Americi odnosi se na seksualno iskorištavanje, dok je u Africi i Aziji to slučaj s prisilnim radom.

Rekordan broj ubijenih nosoroga

Ilegalna trgovina divljim životinjama jedan je od bitnih sektora kriminalnih aktivnosti, posebno u zemljama Subsaharske Afrike.

Broj ubijenih nosoroga i slonova naglo je porastao u posljednjih 15 godina, a glavni uzrok je rast srednje klase u Aziji, gdje se rogovi ovih životinja koriste kao dokaz društvenog statusa i u tradicionalnoj medicini.

Rekordan broj nosoroga, čak 1.215, ubijen je 2014. godine u Južnoj Africi, što je deset puta više nego u 2009. godini.

U posljednje tri godine lovokradice su ubile 100.000 afričkih slonova.

Ubijanje divljih životinja ne ugrožava samo biodiverzitet, u nekim zemljama rezervati u kojima žive divlje životinje donose velike prihode od turizma.

Izvor: OECD

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.