Oglasi

Infografika: Šta kad bi vojni budžeti bili usmjereni na zdravstvo?

Za cijenu jednog borbenog aviona F35 može se kupiti 3.200 kreveta za intenzivnu njegu.

Nakon što je posljednji izvještaj Stokholmskog međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta (SIPRI) pokazao da je u svijetu porasla prodaja oružja i da je u 2019. godini potrošeno rekordnih 1,9 hiljada milijardi dolara za trgovinu oružjem, Greenpeace je napravio analizu kojom su istražili koliko bi se stvari u zdravstvenom sektoru moglo kupiti ili otplatiti s nešto od tog novca.

Tako se, naprimjer, za cijenu jednog borbenog aviona F35 moglo otplatiti više od 3.200 kreveta za intenzivnu njegu, a jedan sat upravljanja ovim avionom košta koliko zarazdi jedna medicinska sestra u godini.

Za novac uložen u jednu FREMM fregatu mogle bi se isplatiti 10.662 godišnje plate ljekara opće prakse, a jedan tenk Leopard 23 „kupuje“ 440 respiratora.

Više zanimljivih poređenja provjerite u infografici u nastavku.

Izvor: Greenpeace i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.