Infografika: Smrtonosna Gaza i Zapadna obala

Posljednji podaci kancelarije Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) pokazali su da je 2018. godina bila rekordna po broju povrijeđenih Palestinaca u Pojasu Gaze. Prema bilješkama UN-a, ranjeno je gotovo 30.000 Palestinaca, poginulo je 299. S druge strane, 17 Izraelaca je izgubilo život, dok je ranjeno 319.

Više od 60 posto smrtnih slučajeva i gotovo 80 posto ranjavanja desilo se duž granice Pojasa Gaze u protekloj godini. Prema ovim podacima, 28 posto Palestinaca koje su ubili izraelske snage bili su članovi naoružanih grupa, a 15 posto ubijenih Palestinaca smatra se počiniocima ili navodnim počiniocima napada protiv Izraelaca na Zapadnoj obali.

Puno više stradalih Palestinaca

OCHA takođe je zabilježila 265 incidenata u kojima su izraelski naseljenici ubili ili ranili Palestince ili su uništili njihov posjed – povećanje od 69 posto u odnosu na 2017. godinu. Zabilježen je 181 slučaj u kojima su Palestinci ubili ili ranili naseljenike/izraelske civile ili su uništili njihov posjed na Zapadnoj obali.

U desetogodišnjem pregledu broja smrtno stradalih i ranjenih, primjetna velika razlika u brojkama između Palestinaca i Izraelca.

Ukupno je u deset godina sukoba život izgubilo 5.426 Palestinaca i 225 Izraelaca. Ranjeno je 95.021 Palestinaca i 4.128 Izraelaca.

U infografici istražite detaljnijie.

NAPOMENA: Podatke redovno objavljuje Kancelarija Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA). Prije objave, podatke moraju potvrditi najmanje dva nezavisna i pouzdana izvora. Izuzetak su podaci o broju ranjenih Izraelaca, koji se prikupljaju iz medijskih izvještaja. Prikazane su samo brojke o žrtvama nastalim u sukoba imeđu Palestinaca i Izraelaca u kontekstu okupacije i konflikta.

Izvor: OCHA i agencije