Infografika: Rekordni pogoci snajperom

Snajperista kanadske elitne specijalne jedinice Joint Task Force 2 srušio je dosadašnji rekord za najdalje ubistvo snajperskom puškom u vojnoj historiji.

Prema iračkim izvorima, vojnik je ubio borca oružane grupe Islamska država Irak i Levant sa udaljenosti od preko tri kilometra – 3.450 metara.

Ubistvo je izvršeno sa jednog nebodera u junu 2017. godine.

Prethodni rekord je držao Craig Harrison iz Velike Britanije, ubivši u novembru 2009. godine u Afganistanu talibanskog borca sa udaljenosti od 2.475 metara.

Još jedan Kanađanin, kaplar Rob Furlong, u martu 2002. godine ubio je afganistanskog pobunjenika sa udaljenosti od 2.430 metara tokom operacije “Anaconda”.

Kako se ubija sa tolikih udaljenosti?

Neimonovani vojnik koji je izvršio “rekordno” ubistvo koristio je snajpersku pušku McMillan TAC-50 sa uzdignute pozicije.

Proizvođač puške tvrdi da njen efektivni domet iznosi 1.800 metara, što je približno polovica distance sa koje je kanadski vojnik izvršio ubistvo.

Metak je u letu do mete proveo deset sekundi, a kretao se brzinom od 1.275 kilometra na sat, što je brže od kretanja komercijalnog Boeinga 747.

Isto oružje koriste američke posebne jedinice Navy Seals (MK 15) i francuski mornarički komandosi, kao i specijalne jedinice u Turskoj, Gruziji, Južnoafričkoj Republici, Jordanu, Izraelu i na Filipinima.

Britanska vojska koristi Accuracy International Arctic Warfare seriju snajper pušaka, isto kao i Nijemci i Irci.ž, dok američka mornarica koristi puške M40.

Osmatrač je ključ

Osmatrač snajperisti daje informaciju o lokaciji mete, uslovima na tlu i sve druge relevantne informacije.

Koriste dvogled kako bi locirali metu, dok snajperista kroz vizir prati neprijatelja.

Pošto su osmatrači nekad blizu bitke, nose vlastito oružje te često sate provode skriveni, čekajući neprijatelja.

U slučaju promašaja, osmatrač govori snajperisti da li da pokuša ponovo ili napusti poziciju.

On, takođe žr, posmatra putanju metka i može pomoći u prenošenju teške opreme.

Brzina vjetra

Mnogi timovi koriste najiskusnije snajperiste kao osmatrače.

Oni će izmjeriti brzinu vjetra, udaljenost, teren, vrućinu i sve ostale faktore koji bi mogli utjecati na odlučujući pucanj.

Onda je do snajperiste.

Mora biti “u zoni”, kontrolirati disanje, uciljati metu, slušati savjete osmatrača o vremenskim uslovima te, konačno, pucati.

Izvor: Agencije