Oglasi

Infografika: Referendumi o nezavisnosti nakon Drugog svjetskog rata

Historija pokazuje da, kad stanovništvu određene teritorije ponudite izjašnjavanje o nezavisnosti, 'da' je mnogo češći odgovor nego 'ne'.

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo održavanja dva referenduma. Irački Kurdi odlučivali su o nezavisnosti regije na sjeveru Iraka 25. septembra, dok su to isto učinili Katalonci šest dana poslije. Oba referenduma odbacile su centralne vlade u Bagdadu i Madridu.

Historija pokazuje da, kad stanovništvu određene teritorije ponudite izjašnjavanje o nezavisnosti, "da" je mnogo češći odgovor nego "ne".

Mnogobrojni referendumi održani su širom svijeta od Drugog svjetskog rata do danas, a, prema podacima Pew Research Centera, 26 ih je vodilo ka osnivanju novih država.

Najviše nezavisnih država u posljednjih 70 godina nastalo je 1991. godine raspadom Sovjetskog saveza i Jugoslavije.

Južni Sudan najmlađa je nezavisna država, a na referendumu održanom u januaru 2011. godine 99 posto stanovništva glasalo je za odvajanje od Sudana.

Izvor: Pew Research Center

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.