Oglasi

Infografika: Ratne igre u Norveškom moru

Ruska ratna mornarica testira projektile u zoni najvećih NATO manevara od kraja Hladnog rata.

Ruska ratna mornarica testira projektile u međunarodnim vodama duž norveške obale, usred NATO manevara, od 1. do 3. novembra, objavili su norveški zvaničnici, a održavaju se zapadno od gradova Kristiansund, Molde i Alesund.

Najveći NATO manevri od kraja Hladnog rata počeli su 25. oktobra u Norveškoj, uz primjenu hipotetičkog scenarija ponovnog uspostavljanja suvereniteta ove skandinavske zemlje nakon napada "fiktivnog agresora".

Cilj vježbe je provjera međusobne usklađenosti međunarodnih snaga u zajedničkom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

Agencija navodi da je NATO obavijestio Rusiju, koja graniči s Norveškom, o vježbi "Spoj trozupca 2018" (Trident Juncture 2018) i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vježbe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.