Oglasi

Infografika: Novinari iza rešetaka

Rekordnom broju novinara iza rešetaka značajno su doprinijela hapšenja nakon pokušaja državnog udara u Turskoj.

Komitet za zaštitu novinara je saopćio da je krajem 2016. godine u svjetskim zatvorima bilo 259 novinara, što je rekordan broj od početka vođenja evidencije 1990. godine.

Rekordu je značajno doprinio pokušaj državnog udara u Turskoj, nakon kojeg je u zatvorima završio 81 novinar, a svi su optuženi da su radili protiv države.

Vjeruje se da je ovo najveći broj novinara koji su u jednoj državi bili zatvoreni u isto vrijeme.

Broj ne uključuje nestale novinare ili one koje su otele naoružane grupe, poput ISIL-a.

Komitet procjenjuje da je najmanje 40 novinara nestalo ili otetu na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

I Jovo Martinović bio u zatvoru

Nakon Turske, najviše zatvorenih (39) je u Kini, a ova zemlja bila je na prvom mjestu u prethodne dvije godine.

U Egiptu je zatvoreno 25 novinara, a većina ih je godinama iza rešetaka bez suđenja.

Ovo je prvi put od 2008. godine da Iran nije među prvih pet, a izvještaj pokazuje da je većina novinara koji su uhapšeni i osuđeni nakon izbora 2009. godine odslužilo kaznu i pušteno na slobodu.

Jedini novinar u regiji koji je kraj prethodne godine dočekao u pritvoru bio je Jovo Martinović, a 4. januara pušten je da se brani sa slobode.

Martinović je optužen da je dio međunarodne grupe koja je trgovala drogom, dok on negira krivicu i kaže da je sa glavnim akterima grupe s kojom ga tužilaštvo povezuje snimao dokumentarni film.

Izvor: Committee to Protect Journalists

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.