Infografika: Nova željeznička pruga povezuje Afganistan i Evropu

Otvaranjem pruge biti će povećan transport u regiji, a povezat će i Evropu sa Azijom (Anadolija)

U Faryabu, na sjeveru Afganistana otvorena je željeznička pruga koja će spajati tu zemlju sa Evropom.

Turkmenistan je izgradio željezničku prugu između gradova Atamurad, u Turkmenistanu, i željezničke stanice Akina u Afganistanu dugu 88 kilometara.

Vozovi će na taj način saobraćati od Afganistana preko Turkemenistana, Azerbejdžana, Gruzije i Turske.

Ceremoniji otvaranja održanoj na graničnom prelazu Akina prisustvovali su predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedow, ministri, zastupnici u parlamentu dvije zemlje te diplomate drugih zemalja.

Ghani je kazao kako će pruga ojačati trgovinu, dijalog i prijateljstvo između zemalja u regiji. Također, prema njegovim riječima prijateljstvo između Afganistana i Turkmenistana bit će sve jače i jače.

Afganistanski predsjednik je naglasio da će uvođenje ove pruge omogućiti smanjenje uvoznih proizvoda među kojima se ističu nafta i prirodni gas.

Transafganistanki plinovod

Berdimuhamedow u obraćanju je istakao kako će Turkmenistan nastavljati pružati pomoć Afganistanu.

Prema njegovim riječima pruga je od velike važnosti za kontinente te da će njenim otvaranjem biti povećan transport u regiji, a povezat će i Evropu sa Azijom.

Turkmenistanski predsjednik govorio je i o transafganistanskom plinovodu koji će ići preko Turkmenistana, Afganistan, Pakistana i Indije. Prema njegovim riječima realizacija ovog projekta dat će doprinos ekonomiji Afganistana.

On je naglasio da će biti povećano i slanje električne energije Afganistanu, a da će Turkmenistan iz susjednog Afganistana uzimati mermer.

Afganistan uvozi većinu prozivoda, a izvozi ručno tkane ćilime, voće i tekstil. Otvaranje pomenute pruge značajno će doprinijeti smanjenju troškova transporta.

Izvor: Agencije