Oglasi

Infografika: Najveći proizvođači nafte u svijetu

U posljednje vrijeme Saudijska Arabija i Rusija vodile su OPEC ka smanjivanju proizvodnje ovog energenta kako bi povećali cijenu.

Ovog mjeseca, predstavnici članica Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i Rusije susreli su se u Beču kako bi razgovarali o svjetskoj naftnoj politici. U posljednjih godinu i po Saudijska Arabija i Rusija vodile su OPEC ka smanjivanju proizvodnje ovog energenta, kako bi povećali cijenu. Efekti su da je cijena barela sirove nafte porasla na 80 američkih dolara u maju ove godine.

Ovaj put Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su da postepeno povećavaju proizvodnju, jer se OPEC suočava s nekoliko poteškoća. Prije svih tu su američke sankcije Iranu, kolaps proizvodnje u Venecueli i prisilno zatvaranje naftnih luka u Libiji, zbog obnovljenih sukoba u zemlji i regiji.

Američki predsjednik Donald Trump žalio se na Twitteru kako su cijene nafte previsoke i da je za sve kriv OPEC.

Još nije poznato za koliko bi se proizvodnja mogla povećati i u kom periodu.

Ukupna svjetska proizvodnja nafte, prema izvještaju Međunarodne agencije za energiju, u aprilu je iznosila 98 miliona barela dnevno. Najveći pojedinačni proizvođač je Rusija s 11,35 miliona barela dnevno, dok je na drugom mjestu Saudijska Arabija sa 9,92 miliona.

Zemlje OPEC-a zajedno u aprilu su proizvodile 38,58 miliona barela dnevno, uključujući i proizvodnju tečnog plina.

Izvor: IEA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.