Infografika: Najtačnije aviokompanije

Uspjeh Copa Airlinesa podudara se sa uspjehom aerodroma u Panama Cityju (Reuters)

Tačnost je od ključne važnosti u sve konkurentnijem svijetu komercijalne avijacije, a podatke o najtačnijim aviokompanijama svijeta u 2018. godini objavio je OAG u svojoj Ligi tačnosti, koja obuhvata 58 miliona letova zabilježenih u protekloj godini.

OAG tačnim (on-time performance – OTP) definiše letove koji polijeću ili slijeću u roku od petnaest minuta od predviđenog vremena, a u zbir su uzeta i otkazivanja.

Nakon što je četiri godine zaredom bila najbolje plasirana avionska kompanija latvijski AirBaltic pao je na drugo mjesto, a vrh je preuzela panamska državna aviokompanija Copa Airlines.

U 2018. godini panamska kompanija po rasporedu je odvezla 89,79 posto letova, što je za nijansu bolje od latvijske kompanije koja je bila tačna na 89,17 posto letova.

Uspjeh Copa Airlinesa podudara se sa uspjehom aerodroma u Panama Cityju, koji je zauzeo prvo mjestu na listi tačnosti aerodroma srednje veličine sa 91,11 posto tačnih letova.

Hong Kong Airlines je na trećem mjestu sa 88,11 posto letova obavljenih po rasporedu.

Hawaiian Airlines je na četvrtoj poziciji i jedna je od dvije američke kompanije u prvih 20. Druga je Delta koja je na 16. poziciji s procentom tačnosti 83,3.