Oglasi

Infografika: Najduži zidovi kojima se ogradio čovjek

Izraelci se ograđuju od Palestinaca, Amerikanci od Latinske Amerike, a na trend ograđivanja nije imuna ni Evropa.

Iako se već vijekovima ljudi ograđuju jedni od drugih, čini se da zidanje zidova i prostiranje ograda od bodljikave žice postaje trend u 21. stoljeću.

Da bi spriječili migracije i transport narkotika, Amerikanci su se ogradili od Latinske Amerike barijerom dugom više od 900 kilometara. Izraelci se ograđuju od Palestinaca, Indija će naredne godine završiti ogradu koja će je u potpunosti odvojiti od Bangladeša.

Ograđivanje nije strano ni Evropljanima. Dugo godina tu je stajao jedan od najpoznatijih zidova, onaj Berlinski. Kipar je podijeljen barijerom od 1974. godine, a samo u Belfastu sagrađeno je 39 zidova, koji razdvajaju protestante od katolika.

Najnovije barijere na Starom kontinentu su ograda koju je Bugarska sagradila na granici sa Turskom i 175 kilometara duga grada na mađarskoj granici, kojom je zaustavljen izbjeglički val.

Donosimo pregled najdužih barijera koje je čovjek sagradio.


 

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.