Oglasi

Infografika: Najbolji univerziteti u svijetu

Pogledajte koji su to najbolji svjetski univerziteti i kako su rangirani univerziteti iz regije.
Britanski Oxford je najbolji univerzitet u svijetuReuters

Prema posljednjem rangiranju svjetskih univerziteta, koje je objavio Times Higher Education, britanski univerzitet Oxford zauzima vrh liste. Institucije su rangirane na bazi pet indikatora: podučavanje, istraživanje, citiranje, međunarodni ugled i prihodi.

Po ovim faktorima američki i britansku univerziteti dominiraju vrhom liste, a u prvih 15 je iz neke druge zemlje jedino rangiran švicarski ETH Zurich - na 14. mjestu.

Najbolje pozicioniran univerzitet iz regije na listi najboljih je Univerzitet u Beogradu, koji je svoje mjesto našao među onima između 601. i 800. mjesta, dok su splitski i ljubljanski univerzitet smješteni na pozicijama između 801 i 1000.

Univerziteti iz regije koji su se još našli na listi su u kategoriji 1000+, a tu su oni iz Maribora, Novog Sada, Zagreba i Univerzitet Crne Gore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.