Infografika: Mikroplastika u 93 posto flaširane vode

Flaširana voda danas se prodaje kao nešto što obilježava vrhunac čistoće i najbrže je rastuće tržište pića u svijetu, vrijedno 147 milijardi dolara godišnje. Ali, novo istraživanje Orb Medije, neprofitne novinarske organizacije iz Washingtona, pokazuje da jedna boca može sadržavati galaksije mikroskopskih komada plastike.

Testiranje više od 250 boca 11 vodećih brendova otkriva veliku kontaminaciju plastičnim otpadom, uključujući polipropilen, najlon i polietilen-tereftalat (PET). Dva proizvođača priznala su prisustvo plastike u njihovom proizvodu kad su ih novinari pozvali, ali su rekli da rezultati istraživanja znatno premašuju sumu.

Test koji je za Orb Mediju proveo Državni univerzitet New Yorka otkrio je prosječno 10,4 komadića plastike veličine do 100 mikrona (deseti dio milimetra) u litru ispitivane vode.

Uzorci su prikupljeni na 19 lokacija u devet država na pet kontinenata.

Neke boce nisu imale nijedan komadić plastike, dok je jedna sadržavala 10.000 komadića po litru. Plastika je pronađena u 93 posto ispitanih uzoraka.

Flaširana voda izuzetno je bitna za više od 2,1 milijardu ljudi u svijetu, gdje voda za piće nije sigurna. Iz Ujedinjenih naroda kažu da dnevno umire približno 4.000 djece od bolesti uzrokovanih nečistom vodom.

Kroz crijeva, bez problema, može proći više od 90 posto konzumirane mikroplastike, kaže se u izvještaju UN-a o plastici u hrani iz mora. 

Ostalih deset posto, plastika manja od 15 mikrona (0,15 milimetara), može ući u crijevni limfni sistem ili proći iz krvotoka do bubrega i jetre, kaže UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu. Današnja flaširana voda sadrži komade plastike ove veličine.