Oglasi

Infografika: Koliko SAD košta rat u Afganistanu?

Administracija Georgea W. Busha pokrenula je rat u Afganistanu i „Rat protiv terorizma“ kao odgovor na napad Al-Qaide 11. septembra 2001.

Rat u Afganistanu počeo je 2001. godine i do sada je Sjedinjene Američke Države koštao 975 milijardi dolara, uključujući i procjene za 2019. Broj raste još više kada se uzme učešće u domaćem budžetu za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo za veterane.

The Balance je prikupio podatke o godišnjim troškovima sukoba u Afganistanu, bazirane na istraživanju Brown univerziteta.

Administracija Georgea W. Busha pokrenula je rat u Afganistanu i „Rat protiv terorizma“ kao odgovor na napad Al-Qaide 11. septembra 2001. SAD je napao talibane u Afganistanu zbog skrivanja lidera Al-Qaide Osame bin Ladena.

Rat u Afganistanu je na drugom mjestu po količini novca koji je SAD izdvojio za neki rat. Na prvom mjestu je Drugi svjetski rat u koji je uloženo 4.300 milijardi dolara.

Izvor: The Balance

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.