Oglasi

Infografika: Koliko mikroplastike pojedemo, popijemo ili udahnemo

Analiza 26 studija iz cijelog svijeta koje pokazuju prosječnu količinu mikroplastike u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.
Najveći izvor mikroplastike koji ulazi u naša tijela je flaširana vodaReuters

Prosječan čovjek u toku jedne godine pojede, popije ili udahne između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike, a smatra se da je ovaj broj podcijenjen.

Novo istraživanje pod nazivom „Ljudska konzumacija mikroplastike“ objavljen u Environmental Science & Technology predstavlja analizu 26 studija iz cijelog svijeta i pokazuje prosječnu količinu mikroplastike u namirnicama koje se koriste svakodnevno.

Najveći izvor mikroplastike koji ulazi u naša tijela je flaširana voda, a prosječan broj komada mikroplastike po jednom litru je 94, pokazuju rezultati četiri odvojene studije. Pivo je na drugom mjestu s prosječno 32 komada mikroplastike, ali najviše zabrinjava količina čestica u zraku koji je na trećem mjestu ove liste. Dvije studije, provedene u Turskoj i Francuskoj, pokazuju da zrak koji dišemo u prosjeku sadrži 9,80 čestica po kubnom metru.

Izvor: Human Consumption of Microplastics/Environmental Science & Technology

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.