Infografika: Koji telefoni zrače najviše?

Većina ljudi danas svoj pametni telefon drži na dohvat ruke 24 sata dnevno. U džepu je na poslu, u rukama je dok čekaju prevoz i pored kreveta je kada pođu spavati. S ovim nivoom upotrebe mnogi se ne mogu oteti osjećaju da bi dugoročno mogli imati štetu, iako je teško naći rezultate nekog dugoročnog istraživanja koje bi uvjerljivo potvrdilo štetnost radijacije telefona.

Njemački savezni ured za zaštitu od radijacije objavio je bazu podataka smartphonea, starih i novih, te nivo radijacije koji emituju.

Kod mobilne komunikacije za prenos informacija koriste se elektromagnetna polja visoke frekvencije. Kada s nekim razgovaramo mobilnim telefonom glava absorbuje energiju ovih polja. Ukoliko, na primjer, razgovaramo uz pomoć slušalica ili je telefon u džepu, energiju prima dio tijela koji je najbliži mobilnom uređaju.

Specifični nivo absorpcije (SAR) je mjera za nivo energije koju absorbuje tijelo, mjeri se u vatima po kilogramu (W/kg). Kako bi se izbjegli štetni učinci po zdravlje SAR ne smije biti veći od 2W/kg. Ovu vrijednost je 1998. godine preporučila Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizacijskog zračenja.

Prema specifikacijama proizvođača niti jedan mobilni telefon koji je trenutno dostupan ne emituje zračenje veće od preporučenog.

Proizvođači određuju SAR vrijednosti prema evropskom standardu EN 62209-1 (držanje telefona pored uha tokom poziva) i EN 62209-2 (telefon uz tijelo), koristeći tačno definisane i standardizirane procedure.

U grafici ispod pogledajte telefone poznatih brendova koji najviše i najmanje zrače u slučaju kada je uređaj pored uha u toku poziva.

Izvor: Bundesamt für Strahlenschutz