Oglasi

Infografika: Ko najviše ulaže u vojsku?

Nijedna država nije ni blizu potrošnji SAD-a, koji u vojni sektor ulaže više nego sljedećih osam zemalja na listi najvećih potrošača.

Ukupna svjetska vojna potrošnja porasla je u 2018. godini za 2,6 posto, na 1.800 milijardi dolara pokazuju novi podaci koje je objavio Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI). To je najveće ulaganje u vojsku od 1988. i za 76 posto više od posthladnoratovskog minimuma iz 1998.

Američka vojna potrošnja porasla je prvi put u posljednjih sedam godina, na 649 milijardi dolara zbog novih projekata nabavke Trumpove administracije.

Nijedna država nije ni blizu potrošnji SAD-a, koji u vojni sektor ulažu više nego sljedećih osam zemalja na listi najvećih potrošača.

Uprkos kineskom konstantnom rastu ulaganja o udbranu u posljednje 24 godine, uvjerljivo zaostaju za SAD-om, sa procijenjenih 250 milijardi dolara što je skoro 10 puta više nego što su potrošili 1994. godine.

Na trećem mjestu je Saudijska Arabija (68 milijardi), a prate je Indija (67 milijardi) i Francuska (64 milijarde).

Kada pogledamo učešće vojnih ulaganja u ukupnom BDP-u država, situacija se drastično mijenja.

Saudijska Arabija je na prvom mjestu sa 8,8 posto, dok SAD koristi „samo“ 3,2 posto svog BDP-a.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.