Oglasi

Infografika: Ko ima najviše vojnika u Afganistanu

Dok SAD u sklopu NATO misije u Afganistanu ima 8.475 vojnika, cijela regija ima 248.

Nakon Trumpove najave o povlačenju trupa iz Sirije, najavljeno je i povlačenje 7.000 vojnika iz Afganistana.

Ovaj potez dolazi u momentu kada su američki zvaničnici uključeni u razgovore sa talibanima koji su bili potisnuti nakon američke invazije na Afganistan 2001. godine, ali sada kontroliraju značajan dio afganistanske teritorije.

Američke snage ušle su u Afganistan 2001. godine u invaziji nakon napada na zgrade Svjetskog trgovinskog centra i Penatagon 11. septembra.

Mali broj vojnika iz regije u Afganistanu

U Afganistanu se, u sklopu NATO misije, nalazi 16.919 vojnika iz 39 država.

Procjenjuje se da SAD u Afganistanu ima ukupno 14.000 vojnika, od čega je u sklopu NATO misije 8.475, te 25.000 uposlenika privatnih sigurnosnih kompanija.

Na drugom mjestu su Njemci sa 1.300 vojnika, te Britanci (Ujedinjeno Kraljevstvo) sa 1.100 vojnika.

Države uže regije učestvuju sa relativno malim brojem vojnika. Hrvatska ima 106 svojih vojnika u NATO misiji u Afganistanu, Bosna i Hercegovina 63, Makedonija 50 i Crna Gora 29 - ukupno 248.

U infografici donosimo pregled broja vojnika koje pojedine zemlje imaju u sklopu NATO misije u Afganistanu.

Izvor: NATO

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.