Oglasi

Infografika: Kako su vakcine iskorijenile bolesti

Vakcine su iskorjenile neke od najzastupljenijih bolesti 20. stoljeća.

Važnost vakcine nikad nije bila jasnija nego danas, kada se ogroman novac ulaže u što brže pronalaženje “lijeka” za novi korona virus.

Više od 40 država i donatora dosad je već uložilo 8 milijardi dolara u pronalaženje sigurne i efektivne vakcine za COVID-19.

Razvoj prve vakcine najčešće se pripisuje Edwardu Jenneru, engleskom doktoru koji je 14. maja 1796. virusom kravljih boginja inokulirao osmogodišnjeg dječaka. Dječak je tako postao imun na puno ozbiljniji oblik bolesti - velike boginje

Otud potiče i naziv “vakcina” - latinska riječ za kravu – vacca te pridjev izveden od ove imenice – vaccinus, to jest „kravlji“, „onaj koji je deriviran od krave“.

Efikasnost vakcina

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti  pokazuju koliko su vakcine bile efikasne u iskorjenjivanju velikih bolesti u Sjedinjenim Američkim državama.

U 20. stoljeću godišnje je u prosjeku 29.000 ljudi bilo zaraženo boginjama, dok 2019. nije zabilježen nijedan slučaj – 100 postotno iskorjenjivanje.

Iako se posljednjih godina vraćaju ospice, uglavnom zbog jačanja protivvakcinacijskog pokreta, njihov broj nije ni blizu onom iz 20. stoljeća. U Americi je u 2019. godini bilo 1.287 slučajeva, dok ih je godišnje u 20. stoljeću bilo više od pola miliona. Efikasnost u iskorjenjivanju bolesti je veća od 99 posto.

Efikasnost vakcina u iskorjenjivanju drugih bolesti istražite u grafici.

Izvor: CDC, agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.