Oglasi

Infografika: Kako će izgledati mundijal sa 48 reprezentacija

Povećan broj reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2026. sa 32 na 48 najviše će koristiti Aziji i Africi.

FIFA-ino vijeće je jednoglasno podržalo prijedlog svog predsjednika Giannija Infantina o proširenju svjetskih nogometnih prvenstava sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

Prema novom formatu prvenstva u prvoj fazi takmičenja će 48 reprezentacija biti podijeljeno u 16 grupa po tri reprezentacije, objavila je FIFA u svom tweetu.

Proširenje turnira bila je jedna od glavnih tačaka izborne kampanje Infantina, koji je u februaru na čelu FIFA-e smijenio Seppa Blattera. Infantino je najprije govorio o proširenju turnira na 40 reprezentacija, ali je onda u oktobru dodao još osam reprezentacija.

U donošenju ove odluke, FIFA je odbacila tvrdnje kako će proširenje smanjiti kvalitet turnira te učiniti ga predugim i nezgrapnim. Kritičari, među kojima su mnogi ugledni europksi klubovi kao i treneri, smatraju da FIFA ugrožava pobjedničku formulu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.