Infografika: Indija će biti zemlja s najviše muslimana

Kao najmlađa od svih religijskih grupa, s prosječnom starošću 30 godina, muslimanska populacija najbrže je rastuća na svijetu, a 2050. godine Indija će biti zemlja s najviše muslimana, pokazuje istraživanje američkog centra Pew.

Islam je trenutno druga najveća religija nakon kršćanstva, a ako se ovakav demografski trend nastavi, muslimani će po brojnosti prestići kršćane na kraju ovog stoljeća.

Prema podacima iz 2010, na svijetu živi 1,6 milijardi muslimana, odnosno 23 posto svjetske populacije, a Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja.

“U 2010. Indonezija je imala najveću muslimansku populaciju na svijetu, ali će muslimanska populacija u Indiji biti još veća do 2050. godine. Ipak, hinduizam će ostati najveća religija u Indiji. Kršćanska populacija u Velikoj Britaniji i Francuskoj past će na ispod 50 posto, a deset posto svih Evropljana bit će muslimani u 2050”, pokazuju istraživanja centra Pew.

Većina muslimana, blizu 62 posto, živi u regiji Azija-Pacifik, što uključuje mnogobrojne populacije Indonezije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Irana i Turske, navodi Pew. U Indoneziji trenutno živi najmnogoljudnija populacija, ali američki centar predviđa da će do 2050. u Indiji živjeti više od 300 miliona muslimana.

Prema podacima centra Pew, kolijevka te religije, Saudijska Arabija, nalazi se tek na 16. mjestu po brojnosti muslimanske populacije, iza Etiopije i Uzbekistana.

Pew predviđa da će svjetska populacija do 2050. porasti za 35 posto, dok će muslimanska populacija porasti za 73 posto, na 2,8 milijardi ljudi.     

Četiri od deset kršćana na svijetu živjet će u podsaharskoj Africi.

Izvor: Al Jazeera