Infografika: Historija sukoba dvije Koreje

Korejski poluotok, koji se nalazi između Japanskog i Žutog mora, posljednjih mjeseci svjedoči pojačanim tenzijama, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će djelovati protiv raketnih testova Sjeverne Koreje.

Nakon poraza Japanskog carstva u Drugom svjetskom ratu, Koreja je podijeljena između Sovjetskog saveza i SAD-a na dvije okupacijske zone.

Godine 1950. Sjeverna Koreja je napala Južnu Koreju, čime je počeo trogodišnji Korejski rat. Od potpisivanja sporazuma o oružju 1953. godine, sjever i jug su podijeljeni demilitariziranom zonom širokom četiri, a dugom 250 kilometara.

Obje Koreje su stalno povećavale vojnu potrošnju proteklih desetljeća. Danas Sjeverna Koreja troši više od bilo koje druge zemlje na vojsku u odnosu na BDP. Gotovo četvrtina BDP-a izdvaja se na vojsku.

Dinastija Kim je opstala na vlasti u Sjevernoj Koreji, dok su se svjetski lideri smjenjivali. Nakon što se 2003. povukla iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, Sjeverna Koreja je nastavila izvoditi nuklearne testove, a najnoviji se desio u septembru 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera