Infografika: Da li imam simptome korona virusa?

Pregled uobičajenih, čestih i rijetkih simptoma COVID-a 19.

Dolaskom jeseni bliži se i sezona gripe koja se prvi put sudara sa sveprisutnom epidemijom korona virusa.

Mnogi se pitaju kako otkloniti sumnju u zaraženost korona virusom prije posjete porodičnom ljekaru.

Visoka tjelesna temperatura, kašalj, bol u tijelu, a ponekad i povraćanje i dijareja (posebno kod djece) su simptomi koji se mogu povezati sa gripom ali i COVID-om 19.

Ipak postoje i značajne razlike. Mnogi zaraženi korona virusom se ne osjećaju bolesno ali i dalje mogu prenijeti virus na druge osobe.

Za razliku od gripe, COVID-19 ponekad može izazvati gubitak čula mirisa ili okusa. Komplikacije koje izaziva COVID-19 mogu trajno oštetiti pluća, srce, bubrege, mozak i druge organe, dok teži slučajevi gripe mogu dovesti do zapaljenja srčanog mišića, mozga ili mišića, kao i prestanak rada više organa.

Općenito, ljekari i stručnjaci tretiraju COVID-19 kao oboljenje koje pogađa mnoge organe, od glave do nožnog palca…

Uobičajena su četiri simptoma kod pacijenata sa COVID-19, a javljaju se tokom nekoliko dana (ne rapidno kao kod gripe): Groznica, gubitak osjećaja okusa ili mirisa, suhi kašalj, umor.

Jedan ili više simptoma često se javljaju kod pacijenata: Glavobolja, začepljen ili nos koji stalno curi, mokri kašalj, stiskanje u prsima, osjećaj gubitka daha tokom aktivnosti, mučnina i povraćanje, trnci ili bolovi širom tijela, dijareja i bol u abdomenu.

Treba istaći kako neki pacijenti imaju blaži oblik bolesti, dok se drugi osjećaju užasno, sa sve više simptoma i osjećaja stalne nelagode.

Nos prvi na udaru virusa

COVID-19 nije samo bolest respiratornog sistema i može se manifestirati na brojne druge načine: Problemi sa razmišljanjem, nesvjestica, problemi sa očima, bolno grlo, teški problemi sa disanjem tokom odmaranja, bolovi u prsima, lupanje srca, krvni ugrušci, jači bolovi mišića i zglobova, osip, žuljevi na prstima.

Nos je organ koji je prvi na udaru zbog recepora ACE2 koji „pomažu“ virusu da uđe u ćelije čovjeka. Dok se virus umnožava i širi, razvijaju se brojni respiratorni sistemi, a anosmija (gubitak mirisa) je odlučujući simptom. Studija pokazuje kako je 87 posto pacijenata izgubilo osjet mirisa, a 56 osjet okusa. U početku, začepljeni nos i curenje nisu smatrani simptomima, ali sada se smatraju uobičajenim simptomoma. Stalni suhi kašalj je rani simptom, no neki pacijenti imaju vlažni kašalj ili upaljeno grlo…

Jaka glavobolja je česta kod ovog oboljenja, dok su manje uobičajeni ili rijetki teški neurološki simptomi. Oni koji trebaju hitnu reakciju su zbunjenost, nemogućnost čovjeka da se probudi, nekoordinirano kretanje ili znakovi udara kao što su iscjedak iz usta, utrnulost ili problemi sa govorom. Iako su groznica i jaka glavobolja česti, mnogi pacijenti (do 60 posto u jednoj studiji) nikada nisu imali groznicu. Nesvjestica i problemi toka misli su česti kod starijih pacijenata. Simptomi poput bolova očiju, svraba, suzenja ili crvenila oka se dešavaju kod 25 posto pacijenata.

Neuobičajen način pojavljivanja

Neki pacijenti dobiju COVID-19 upalu pluća zbog napada virusa na taj organ. Nekada nivo kisika toliko sporo opada da pacijent ne primjećuje. Kratko i brzo disanje, teži oblik gubitka daha (naročito u mirovanju) su znakovi za hitnu ljekarsku pomoć. Gubitak daha i pritisak u prsima tokom aktivnosti su česti simpromi, a ako dugo traju i pogoršavaju se, otiđite doktoru… Bolovi u prsima, lupanje srca i srčani problemi su rjeđi i mogu se desiti zbog upale, smanjenog pritiska krvi ili smanjene količine kisika… hospitalizirani pacijenti mogu imati probleme sa bubrezima… dijareja, bol u abdomenu, mučnina i povraćanje su česti, kod nekih pacijenata i jedini simptomi

Virus se može pojaviti na neke neuobičajene načine po tijelu. Čudni osipi (kvrgavi, glatki, sa ili bez svrbeža) su prijavljivani. U rijetkim slučajevima, dolazi do upale zglobova ili oštećenja mišića bedara, ramena ili leđa, što dovodi do jake boli.

Virus se kači i unutar krvnih žila, u rijetkim slučajevima izaziva ugrušak opasan po život koji može putovati do pluća, srca ili mozga. U veoma rijetkim slučajevima, ugrušak može blokirati krvotok u ekstremitetima što može dovesti do amputacije. Teži pacijenti u bolnici dobijaju lijekove za razrjeđivanje krvi kako bi se spriječilo formiranje ugrušaka.

Obično blago oboljenje kod djece

COVID-19 je obično blago oboljenje kod djece. Veoma rijetko može izazvati teži upalni proces. Treba potražiti ljekarsku pomoć ako dijete počne imati ove simptome: Duža groznica (5+dana), letargija, zbunjenost, nervoza, prebolesno da jede ili pije, blijeda i koža sa promjenama, problemi sa disanjem+ ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, bolovi u prsima, bolovi u abdomenu, dijareja, povraćanje, smanjeno mokrenje.

Ako imate simptom COVID-19, doktori kažu kako trebate biti u izolaciji do testiranja. Većina pacijenata se sami oporave za nekoliko sedmica.

Pažljivo pratite simptom pet do 10 dana bolesti, naročito nivo kisika u tijelu.

Tražite ljekarsku pomoć svaki put kada imate probleme sa disanjem ili dođe do pogoršanja stanja simptoma.

Izvor: New York Times, agencije

Izvor: Agencije