Oglasi

Infografika: Cijena smartphonea u svijetu

U prošloj godini u svijetu je prodato 1,46 milijardi pametnih telefona po prosječnoj cijeni od 328 američkih dolara.

Broj prodatih pametnih telefona na globalnom nivou dosegao je 397 miliona u posljednjoj četvrtini 2017. godine, što je uvećanje od jedan posto u odnosu na isti period 2016. godine. Do povećanja je prvenstveno doveo rast prodaje od osam posto na Bliskom istoku i u Africi, i sedam posto u zemljama centralne i istočne Evrope.

Prosječna cijena prodatih smartphonea u svijetu porasla je za skoro 10 procenata u 2017. godini.

Prema analizi GfK koje se odnosi na 75 država svijeta objedinjenih u osam regija, prosječna cijena prodatih pametnih telefona kreće se od 645 američkih dolara u razvijenim azijskim zemljama, do 183 dolara u azijskim državama čija su tržišta u razvoju.

U centralnoj i istočnoj evropi, u posljednjoj četvrtini 2017. godine, prodato je 25,2 miliona pametnih telefona što predstavlja rast od sedam posto. Vrijednost ukupne prodaje porasla je za velikih 28 posto na godišnjem nivou, sa prodatih 85,2 miliona smartphonea.

Izvor: GfK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.