Infografika: Cijena kalašnjikova na crnom tržištu

Prvi model AK-47 jurišne puške našao se u rukama sovjetskih vojnika 1948. godine. Jeftin, pouzdan i jednostavan za upotrebu i proizvodnju, AK-47 i njegovi nasljednici su i 70 godina kasnije najrasprostranjenije jurišno oružje u svijetu.

Prije svega zbog cijene, ali i izdržljivosti i pouzdanosti, kalašnjikov uživa veliku popularnost kod vojnika, kriminalaca i militanata,.

Oko 200 različitih tipova kalašnjikova danas se proizvodi u najmanje 30 država i velike količine ovog oružja šalju se u krizna područja širom svijeta, posebno u Afriku.

Stotine hiljada njih nestalo je nakon raspada Jugoslavije, a najčešće su završavali u rukama kriminalaca i terorista.

Većina kalašnjikova korištenih u napadima na Charle Hebdo i Bataclan u Parizu kupljeni su u Belgiji, a njihov trag vodi na Balkan.

Što dalje, to skuplje

Crno tržište je preplavljeno kalašnjikovom, a u izvještaju Global Financial Integrityija navedene su cijene ovog oružja na crnom tržištu u nekoliko država.

U Afganistanu košta 600 dolara, na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika može se nabaviti za 1.135 dolara, dok je u Belgiji cijena oko 1.135 dolara. Originalni model u Pakistanu može se kupiti za 1.200 dolara, ali model koji je proizveden u ovoj zemlji košta samo 148 dolara.

AK-47 je moguće nabaviti i online, putem Dark Weba, gdje se cijena kreće od 2.800 do 3.600 dolara.

Prema izvještaju, cijena raste što kalašnjikov dalje putuje, pa je prelaskom američko-kanadske granice skuplji više od pet puta.

Ilegalna trgovina lakog oružja procjenjuje se na 1,7 – 3,5 milijardi dolara godišnje, što je 10 – 20 posto legalne trgovine oružjem.

Više od milion primjeraka AK-47 godišnje silazi sa proizvodnih traka u fabrikama oružja širom svijeta, što će kalašnjikovu osigurati centralnu ulogu u svjetskoj trgovini oružjem i u narednim decenijama.