Infografika: BiH i Kosovo među najnesigurnijim u Evropi

Prvi put u posljednjih pet godina stanje mira u svijetu poboljšano je za minimum, pokazuje izvještaj Instituta za ekonomiju i mir – Global Peace Index 2019. Prosječan napredak koje su države zabilježile od prošlogodišnjeg izvještaja je 0,09 posto.

U posljednjih deset godina stanje mira u svijetu pogoršano je za 3,78 posto. Stanje u posljednjih 25 zemalja na listi pogoršano je u prosjeku za 11 posto, dok je 25 najmirnijih država napredovalo u prosjeku za 1,8 posto.

Globalni utjecaj nasilja na ekonomiju manji je po prvi put nakon 2012. godine, i to za 3,3 posto.

Bliski istok i regija sjeverne Afrike ostali su najnemirniji, dok je Evropa ostala najmirnija regija svijeta.

Island i Novi Zeland i dalje su najmirnije zemlje svijeta dok su na začelju mjesta zamijenili Afganistan, koji je sada posljednji, i Sirija.

Veliki napredak Sjeverne Makedonije

Sjeverna Makedonija je zemlja koja je najviše napredovala u regiji i među pet je država koje su najviše napredovale u svijetu, popravivši svoju poziciji za 23 mjesta. 

Najmirnija zemlja u regiji je Slovenija, koja se pomjerila dva mjesta unaprijed i sada je osma, dok je najveći pad, za osam pozicija, zabilježila Crna Gora (67).

Najgora situacija u regiji je na Kosovu (86.) i Bosni i Hercegovini(81.), iako su obje zemlje zabilježile napredak u posljednjih godinu dana.