Infektolog: Došlo do pomjeranja, sad umiru i 30-godišnjaci

Infektolog upozorava da svi mogu da se zaraze, i djeca, žene i muškarci, i oni koji su zdravi i oni koji imaju hronične bolesti (Tanjug)

Infektiolog, član Kriznog Štaba Srbije Mijomir Pelemiš potvrdio je da je došlo do pomjeranja starosne granice kod umrlih i da sada od posljedica korone umiru i mlađi, čak i sa 30 godina, javlja Tanjug.

“Umiru i mlađi i naglašavao sam to i u periodu za nama. Došlo je do pomjeranja, umiru mlađi, čak i sa 30 godina”, rekao je Pelemiš na pres konferenciji Kriznog štaba.

On je rekao da, kao što se naglašavalo od početka pandemije, svi mogu da se zaraze, i djeca, žene i muškarci, i oni koji su zdravi i oni koji imaju hronične bolesti.

Nošenje rukavica nije obavezno

Pelemiš je naglasio da niko nije otporan na ovaj virus, samo su tok i ishod bolesti drugačiji u odnosu na starosnu dob zaraženih i njihovo opšte zdravstveno stanje.

Pelemiš je izjavio i da se ispiti na fakultetima ne smiju provoditi ukoliko nisu ispunjeni svi epidemiološki uslovi koje je naložio republički Krizni štab, a to su obavezno nošenje maski, distanca i ograničen broj ljudi u prostoriji. Ovo je rekao na konstataciju novinara da su se pojedini studenti žalili da se na ispitima ne poštuju epidemiloške mjere, prije svega držanje distance.

Također je rakao kako nošenje rukavica nije obavezno, ali je poželjno ako se ide u prodavnice i dodiruje više predmeta.

Aplikacija za provjeru rezultata

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se radi na tome da privatne zdravstvene ustanove počnu da tesatiraju na korona virus.

“Radi se na tome i mislim da će se jedan broj privatnih laboratorija uskoro priključiti”, kaže Gojković.

On je rekao da postoje određena pravila koja moraju da se ispune jer se to ne može raditi u standardnim laboratorijama.

“Mora se misliti i na medicinski otpad, to je vrlo važno”, rekao je Gojković.

Objasnio da će svi građani koji se testiraju moći preko aplikacije da provjere rezultate. Servis bi trebalo u ponedjeljak popodne da počne sa radom.

Izvor: Agencije