Infantino u Kuvajtu zbog mogućeg proširenja SP-a 2022. u Kataru

Infantino smatra da šanse da se Mundijal proširi na 48 ekipa iznose 50 posto (Getty Images)

Predsjednik Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) Gianni Infantino u nedjelju je u Kuvajtu obavio razgovore o mogućnosti da ta zemlja prihvati suoorganizaciju Svjetskog prvenstva 2022, u nastojanju da osigura povećanje broja učesnika Mundijala, čiju je organizaciju dobio Katar, s 32 na 48 reprezentacija.

Nakon sastanka s kuvajtskim emirom i nogometnim zvaničnicima Infantino je otputovao u Dohu na sastanak s katarskim čelnicima, na čijem će dnevnom redu biti mogućnosti da se savladaju logističke i političke prepreke za dodavanje još 16 ekipa na završnicu SP-a.

Za proširenje formata Mundijala potrebna je još najmanje jedna država Zaljeva.

FIFA i Katar angažirani su na ideji da se organizira turnir sa 48 selekcija, ali njeno provođenje u djelo otežavaju politički problemi jer je Katar od 2017. pod blokadom svojih susjeda Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, kao i Egipta.

U internom izvještaju FIFA je prošlog mjeseca zaključila da UAE, Bahrein i Saudijska Arabija ne mogu učestvovati u organizaciji SP-a 2022. ako ne uspostave ekonomske i saobraćajne veze s Katarom, koje su prekinuli 2017.

Umjesto toga FIFA se okrenula Kuvajtu i Omanu, koji su ostali neutralni u diplomatskom sporu, kao potencijalnim domaćinima dijela utakmica.

No, ministar vanjskih poslova Omana prošle sedmice rekao je da njegova zemlja nema dovoljno vremena da se pripremi za to, pa je Kuvajt ostao jedina raspoloživa opcija.

Potrebna još najmanje dva stadiona

Infantino se u Kuvajtu sastao sa čelnikom te zemlje, šeikom Sabahom al-Ahmadom al-Sabahom, predsjednikom Nacionalne skupštine Marzouqom al-Ghanimom i čelnicima Kuvajtskog nogometnog saveza.

FIFA-ina studija izvodljivosti proširenja Svjetskog prvenstva zaključila je da su potrebna još najmanje dva stadiona u najmanje jednoj dodatnoj zemlji kako bi se mogao organizirati veći broj utakmica.

Međunarodni stadion “Jaber al-Ahmad” u Kuvajtu ima kapacitet 60.000 mjesta, ali stadion “Sabah al-Salem” ima ih samo 26.000, pa bi mu trebala nadogradnja.

Uoči Infantinovog dolaska u Dohu katarski zvaničnici održali su prvi sastanak Organizacijskog odbora SP-a u ovoj godini, pod vodstvom emira, šeika Tamima bin Hamada Al Thanija.

Katar i dalje priprema turnir s 32 ekipe, te obavlja završne radove na osam stadiona u radijusu 45 kilometara u maloj zemlji s 2,7 miliona stanovnika.

Infantino je prošle sedmice rekao da su šanse da se broj učesnika poveća na 48 približno 50 posto.

Izvor: Agencije