Infantino: Mundijal u Kataru možda sa 48 reprezentacija

Moramo da vidimo da li je moguće to izvesti, istakao je predsjednik FIFA-e (EPA)

Proširenje Svjetskog prvenstva u fudbalu sa 32 na 48 reprezentacija moglo bi se desiti umjesto planirane 2026. već 2022. godine, kazao je Gianni Infantino, predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA), prenosi Anadolija.

Ukoliko bude donesena odluka o povećanju broja reprezentacija već od 2022. godine, onda bi Katar domaćinstvo Mundijala podijelio sa nekim od zemalja iz regiona.

Odluka je već donesena da se Svjetsko prvenstvo 2026. godine, kada će domaćini biti Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada, proširi na 48 reprezentacija, a Infantino sada razmišlja da se to uradi četiri godine ranije.

Razgovaramo s prijateljima iz Katara

„Ako to bude bilo moguće, zašto da ne“, zapitao je Infantino i dodao:

„Moramo da vidimo da li je moguće to izvesti. Razgovaramo sa našim prijateljima iz Katara, razgovaramo i sa mnogim drugim prijateljima u regionu i nadamo se da bi se to moglo dogoditi. Ako i ne, barem ćemo pokušati, jer se uvijek moramo truditi da radimo stvari na bolji način“.

Govoreći na otvaranju novog sjedišta Azijske fudbalske konfederacije u Kuala Lumpuru, Infantino je potvrdio i svoj plan da poveća broj učesnika na Klupskom svjetskom prvenstvu.

Izvor: Agencije