Infantino: Mnogo članica FIFA-e želi SP u Kataru sa 48 selekcija

Infantino je na čelu FIFA-e naslijedio Seppa Blattera, koji je odstupio krajem 2015. godine zbog sumnji u korupciju (Arhiva)

Predsjednik Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) Gianni Infantino izjavio je da većina nacionalnih fudbalskih federacija podržava proširenje Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru na 48 reprezetacija, javio je Reuters.

Infantino je rekao da će konačna odluka o ovome biti donijeta u martu, mada još nije jasno da li bi prošireni mundijalski turnir bilo teško organizovati samo u Kataru.

Reuters piše da bi zbog blokade koju su u junu prošle godine Kataru nametnule susjedne zemlje Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, bilo komplikovano uključiti još jednu državu.

FIFA je prošle godine izglasala proširenje turnira sa 32 na 48 reprezentacija počev od 2026. godine, no, Infantino je u međuvremenu u nekoliko navrata nagovijestio mogućnost da se to desi i 2022. godine.

„Zatražili smo i mišljenja naših članica. Do sada, većina se pozitivno izjasnila o toj ideji. Povećanje za 16 ekipa znači da će dodatnih 16 zemalja osjetiti groznicu Svjetskog prvenstva, dok će 50 ili 60 zemalja moći sanjati o plasmanu na Mundijal“, rekao je Infantino.

Diskusija s Katarom

No, predsjednik FIFA-e je izrazio sumnju da će Katar, koji otkako je dobio organizaciju SP-a računa na 32 reprezentacije, moći sam podnijeti dolazak dodatnih 16 selekcija.

„Prvenstvo samo u Kataru? Vjerovatno, teško“, rekao je Infantino, koji je dodao da ne želi s medijima podijeliti diskusiju koju je imao sa Katarom na ovu temu, no, rekao je kako postoji mogućnost da se pojedine utakmice igraju u susjednim zemljama:

„Naravno, nisam toliko naivan. Znam šta se dešava, pratim vijesti i ono što se dešava, ali mi smo u fudbalu, a ne u politici. A u fudbalu se snovi ponekad ostvare“.

Infantino je dodao kako je konačnu odluku o broju zemalja učesnica SP-a potrebno donijeti do marta 2019. godine, jer se žrijeb kvalifikacija održava već u ljeto.

Izvor: Agencije