Industrijski giganti u borbi za očuvanje mora i okeana

Više od osam miliona tona plastičnog otpada ušlo je u okeane 2010. godine (EPA)

Vodeće kompanije u svojim industrijama pokreću grupu za smanjenje otpada u morima i okeanima, saopćeno je iz firme Hauska&Partner iz Zagreba.

Među industrijskim gigantima su Dell, General Motors, Microsoft, Trek Bicycle, Herman Miller, Interface, Humanscale, Bureo, Van de Sant te drugi.

Ističe se da istraživanja pokazuju da je najmanje osam miliona tona plastičnog otpada ušlo u okeane 2010. godine, a ako se trendovi ne promijene, više od 150 miliona tona plastičnog otpada ući će u okeane do 2025. godine.

To predstavlja prijetnju ne samo vitalnim okeanskim ekosistemima, poput staništa ugroženih vrsta ribe i koralnih grebena, već negativno utječe na zdravlje i skraćuje životni vijek morskih životinja i ljudi.

Cilj grupe jest da stvori prvi komercijalni dobavljački lanac u svijetu temeljen na plastici uklonjenoj iz okeana, ističe se u saopćenju.

Pakovanja od otpadne plastike

Svaka kompanija testirat će mogućnosti uključivanja plastike iz okeana u proizvodnju ili pakovanja kako bi smanjila potrošnju izvorne plastike u svom poslovanju i dobavljačkom lancu.

Kompanije će formirati otvorenu saradničku inicijativu pod nazivom NextWave.

NextWave okuplja vodeće tehnološke i kompanije usmjerene na prodaju krajnjim korisnicima. Podršku projektu pružaju Program Ujedinjenih nacija za okoliš, Institut 5Gyres iz Los Angelesa, Londonsko zoološko društvo i Institut New Materials Univerziteta u Georgiji.

Članovi NextWavea dijelit će odgovornost za razvoj održivog modela koji smanjuje onečišćenje okeana plastikom, istovremeno stvarajući ekonomske i društvene koristi za različite grupe.

NextWave predviđa da će inicijativa spriječiti ulazak više od tri miliona tona plastike u okeane, što odgovara težini 66 miliona boca za vodu.

Ističe se da su se kompanije članice dogovorile da će smanjiti upotrebu plastike u svom poslovanju i dobavljačkim lancima, a prvi korak u tome bit će procjena korištenja plastike i identifikacija mogućnosti za značajno smanjenje ili odustajanje od korištenja plastike za jednokratnu upotrebu i plastike koja se ne može reciklirati.

“Saradnja je neophodna želimo li riješiti problem plastike u okeanima. Izuzetno mi je drago što smo uspostavili partnerski odnos s liderima u različitim industrijama kako bismo kreirali rješenja kojima ćemo stvoriti vrijednost od otpada”, izjavio je Kevin Brown, direktor dobavljačkog lanca u Dellu.

Podrška UN-a

Grupu podržava i The Lonely Whale, nevladina organizacija koja kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, posredstvom kampanja usmjerenih na potrošače i tržišnih rješenja, želi približiti okean ljudima.

The Lonely Whale uključit će naučnike i zagovarati korištenje otpada iz okeana kako bi pomogao stvaranju održivog modela za lokalne zajednice i okoliš u obalnim područjima.

Prije dvije godine Dell je uspostavio partnerski odnos s Adrianom Grenierom, osnivačem The Lonely Whalea, kako bi posredstvom Lonely Whale VR edukacije osvijestio kompanije i korisnike o opasnostima koje plastika predstavlja za okeane.

U januaru 2017. Dell je počeo pilot-projekt s pakovanjima napravljenim od plastike iz okeana, a pomogao je i u pokretanju programa Clean Seas UN-ovog Programa za okoliš, koji je potaknuo 33 zemlje da preduzmu korake u smanjenju onečišćenja mora.

U junu 2017. Dell i The Lonely Whale obratili su se Ujedinjenim nacijama na UN-ovoj konferenciji o okeanima, na kojoj se Dell obavezao podržati 14. globalni cilj održivog razvoja. Dell već niz godina, u okviru svog programa 2020 Legacy of Good Plan, podržava programe koji potiču cirkularnu ekonomiju.

Izvor: Agencije