Indonezijski avion srušio se zbog niza problema, Boeing najavio mjere

Mlažnjak je pao u Javansko more samo minutu nakon polijetanja 29. oktobra 2018. (EPA)

Američki proizvođač aviona Boeing danas je obećao da će spriječiti vrstu udesa svog modela aviona u kojima je u Indoneziji i Etiopiji poginulo više od 300 ljudi.

Taj proizvođač izdao je saopćenje nakon što je indonezijski Odbor za sigurnost saobraćaja danas objavio konačni izvještaj o tamošnjoj nesreći.

Istraga je otkrila da je avion Lion Aira koji se prije godinu srušio sa 189 ljudi pao zbog kombinacije propusta u konstrukciji aviona, problema s obukom posade i neadekvatnog održavanja.

U izvještaju se navodi da je taj avion na letu od glavnog grada Indonezije, Jakarte, do Sumatre izgubio visinu jer pilotima nije bilo rečeno koliko brzo moraju reagirati na kvar automatiziranog sistema za kontrolu leta u avionu Boeing 737 Max 8.

Taj mlažnjak pao je u Javansko more samo minutu nakon polijetanja 29. oktobra 2018.

Pogrešni potezi posade prije pada

Indonezijski odbor rekao je da se automatizirani sistem upravljanja MCAS oslanjao na samo jedan senzor nagiba nosa letjelice, a pred nesreću je taj senzor posadi davao pogrešne informacije, uz to automatski gurajući nos aviona naniže.

Izvještaj je identificirao i razne pogrešne poteze posade prije pada.

Predsjednik i direktor Boeinga Dennis Muilenburg rekao je da ta kompanija razmatra preporuke Odbora za sigurnost i radi na povećanju sigurnosti aviona serije 737 Max da bi “spriječila da se ikad više ponove uvjeti upravljanja letom koji su nastali pred tu nesreću”.

Također je rekao da su taj model aviona i njegov softver “pod nadzorom vlasti, ispitivanjima i analizom bez presedana u svijetu”.

To obuhvata stotine sesija simulatora leta i probnih letova samih aviona, regulatornu analizu hiljada dokumenata, druge analize vlasti i nezavisnih stručnjaka, kao i opsežne zahtjeve za certifikaciju.

Izvor: Agencije