Indonezija: Žrtve cunamija će biti sahranjene u masovnim grobnicama

Indonežani crpe gorivo iz rezervoara benzinske pumpe u Paluu na Sulawesiju (Reuters)

Dok se spasioci na indonežanskom otoku Sulawesi bore protiv vremena da spase one koji su i dalje zatočeni pod ruševinama, volonteri pripremaju masovne grobnice u koje će pokopati preko 1.300 žrtava zemljotresa koji je u petak izazvao cunami.

Četiri dana nakon nesreće, neki dijelovi otoda i dalje su u komunikacijskoj izolaciji, lijekova je sve manje, a spasiocima pokušaje da spase preživjele oteževa nedostatak teških mašina, pa indonežanske vlasti, u nemogućnosti da se sami nose sa razmjerama nesreće, pozivaju u pomoć međunarodnu zajednicu.

„Prošle noći, predsjednik Indonezije Joko Widodo naložio nam je da primimo međunarodnu pomoć za hitne slučajeve“, objavio je visoki zvaničnik Vlade Tom Lembong.

Zvaničnici se pripremaju na najgore, u strahu da će se brojka poginulih u narednim danima dodatno povećati.

Grobnica za 1.300 tijela

U Poboyi, na brdima iznad devastiranog primomrskog grada Palua, dobrovoljci su iskopali 100 metara dugačku grobnicu, sa instrukcijom da je pripreme za 1.300 žrtava.

Scene iz Balaroe su zastrašujuće – porušeno drveće, gomile betona i polomljenog metala i ljudi koji se pitaju kako će doći do onih koji su još uvijek živi pod ruševinama.

Samo ispod ostataka hotela u Paluu, nalazi se 60 osoba.

Preživjeli u očaju pljačkaju prodavnice, tražeći hranu, vodu i gorivo, dok policija posmatra, ne želeći intervenisati.

„Nema pomoći, a moramo jesti. Nemamo izbora, moramo naći hranu“, rekao je jedan preživjeli u Paluu agenciji AFP dok je punio kolica prehrambenim artiklima.

Mnogi posljednje dane provede očajnički tražeći voljene, boreći se sa traumama koje je ostavila tragedija.

Jednog od njih, Adija, cunami je zatekao dok je bio u zagrljaju sa suprugom na plaži. Sada ne zna niti da li gdje je, niti je li uopšte živa.

„Kada je talas naišao, izgubio sam je. Nosio me 50 metara, nisam mogao ništa“, kaže Adi.

Nema struje

Mnogi preživjeli voljene traže u mrtvačnicama na otvorenom, gdje dovezena tijela čekaju na preuzimanje ili identifikaciju.

„Humanitarne agencije muče se da prebace ljude u ugrožene zone. Aerodrom je zatvoren, ceste zatrpane, a struje gotovo nigdje nema“, priča Yenni Suryani iz Katoličke humanitarne organizacije.

Dok državne kompanije i agencije zračnim putem prebacuju 4.000 litara goriva i stotine tona riže, ministar finansija Sri Mulyani Idrawati izjavio je da je Vlada odobrila 560 miliona rupija (oko 37,58 miliona dolara) za ublažavanje posljedica nesreće.

Susjedne države, Australija, Tajland i Kina, ponudile su Indoneziji pomoć, dok je Evropska unija najavila 1,5 miliona eura hitne pomoći.

Izvor: Al Jazeera