Indonezija zabranila vakcinaciju

Indonezijske vlasti traže rješenje za novonastalu situaciju (Arhiva)

Indonezijsko Vijeće ulema, najviše islamsko tijelo u toj azijskoj zemlji, zabranilo je upotrebu vakcine protiv ospica i rubeole, zbog sumnji da se proizvode od materijala dobijenog od svinja, koje se u islamu smatraju nečistim životinjama.

Mada je u slučajevima kada nema prikladne zamjenske vakcine zakonski dozvoljeno i korištenje zabranjene vakcine, mnogi stanovnici Indonezije ipak slijede ovu odredbu, što dovodi do pada kolektivnog imuniteta, odnosno kolektivne zaštite od spomenutih bolesti, piše Science Alert.

Zabrana, odnosno fetva, nije zakonski obavezujuća, ali muslimani koji strogo slijede religiozne principe svoje zajednice shvataju takve zabrane vrlo ozbiljno.

Opasnost od epidemija ospica i rubeole

Kada se tome doda nepovjerenje građana prema vakcinama općenito i neupućenost stanovnika u to kako vakcine djeluju i na koji način štite društvo, opasnost od epidemija ospica i rubeole sve je veća, prenosi index.hr.

Indonezijska Vlada stoga ulaže velike napore kako bi povećala nivoe vakcinacije u zemlji.

Tako je, uprkos mnogim problemima, uspjela pokrenuti projekt vakcinacije djece na otoku Javi kako bi zaustavila učestale pojave žarišta ospica.

Cilj Vlade je bio vakcinisati skoro 70 miliona djece između devet mjeseci i 15 godina starosti.

Projekt se, za sada, pokazao uspješnim.

“Uspjeli smo postići 95 postotnu vakcinaciju među mlađom populacijom. Nadamo se da ćemo uskoro doći i do 100-postotne vakcinacije”, rekao je Soekarwo, guverner Istočne Jave.

Vijeće uleme: Osjetljiva odredba

Nemaju sve islamske i jevrejske zajednice problem s lijekovima koji se baziraju na želatinu dobijenom od svinja, pogotovo ako se radi o tako važnoj stvari kao što je visoka vakcinacija.

Državni Odbor za fetvu malezijske države Terengganu donio je 2016. godine odluku o obaveznom vakcinisanju.

Upravo zbog te odluke su se indonezijske vlasti obratile Vijeću ulema, s nadom da će Vijeće donijeti istu odredbu (fetvu).

No, dogodilo se upravo suprotno.

Vijeće je odlučilo da su vakcine haram (zabranjeno ili nedozvoljeno).

Vijeće je ipak priznalo kako se radi o osjetljivoj odredbi, jer nema zamjenske vrste vakcina.

Java kao pozitivan primjer

Time su svoje sljedbenike stavili u nezgodnu situaciju – ako žele zaštititi svoju djecu od ospica i rubeole, moraju kršiti vjersku odredbu.

Indonezijske vlasti traže rješenje za novonastalu situaciju.

Za razliku od Jave, gdje vakcinacija djece iznosi 95 posto, na ostalim područjima Indonezije je, zbog harama i neinformiranosti stanovnika, izuzetno niska, a negdje iznosi samo sedam posto.

Izvor: Agencije