Indonezija: Smrtonosni protesti zbog izbornih rezultata

Šest osoba je poginulo, a 200 je povrijeđeno u srijedu tokom protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora u Indoneziji, kazao je Anies Baswedan, guverner Jakarte.

Sukobi su se odvijali u nekoliko područja gdje su demonstranti gađali policiju molotovljevim koktelima i kamenjem, te palili automobile.

“Uhapšeno je 20 ljudi, koji su navodno započeli sukobe. Većina njih nije iz Jakarte“, rekao je Hengki Haryadi, policijski komandir u zapadnom dijelu Jakarte.

Portparol policije Argo Yuwono izjavio je da je do nasilja došlo nakon masovnih demonstracija ispred Agencije za nadgledanje izbora (Bawasalu) u centru Jakarte.

Napad na policiju

Hiljade demonstranata u znak podrške predsjedničkom kandidatu Prabowu Subiantu počelo se okupljati u poslijepodnevnim satima. Zahtijevali su poništavanje pobjede aktuelnog predsjednika Yoko Widodo-Ma'rufa Amina, smatrajući da je učinjena izborna prevara.

Masa se povećavala prije nego što je izbio sukob oko ponoći, kada je na desetine demonstranata pokušalo da uđe u zgradu razvalivši vrata. Nakon što su rastjerani, druga grupa demonstranata je napala policiju molotovljevim koktelima i kamenjem.

Widodo-Ma'ruf Amin je prema preliminarnim rezultatima, koje je u utorak objavila Generalna izborna komisija (KUP), ponovo izabran za predsjednika Indonezije. Na osnovu rezultata KPU-a, Yokowi-Amin je dobio 85,6 miliona glasova, a Subianto 68,6 miliona. 

Izvor: Al Jazeera i agencije